Mediteranski kuskus s pečeno zelenjavo
Tako okuskusno!
Kuskus je že sumljivo dober, glede na to, kako enostavno in hitro ga je moč pripraviti. Za izjemno mediteransko prilogo je dovolj, da narežeš in spečeš nekaj zelenjave, nato pa jo zmešaš s poparjenim kuskusom.
To je vse – malo dela za veliko okusa!
Ob mediteranskem kuskusu se najbolje poda PEČEN RIBJI FILE V KREMNI LIMONINI OMAKI.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 4 osebe
Sestavine:
250 g kuskusa
500 ml jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
1 manjša bučka
1 manjši melancan
1 rdeča čebula
10 češnjevih paradižnikov
oljčno olje
sol
poper
Postopek
Pečena zelenjava:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Melancan narežemo na pol centimetra debela kolesca, ki jih razporedimo po deski. Dobro jih posolimo in pustimo nekaj minut, da spustijo vodo, nato jih obrišemo s papirnato brisačo.
- Melancan, bučko in čebulo narežemo na drobne kocke.
- Razporedimo jih po pladnju za peko in dodamo češnjeve paradižnike.
- Prilijemo nekaj žlic olja in premešamo.
- Zelenjavo posolimo in popopramo, nato jo pečemo približno 20-30 minut, da se zmehča in zapeče.
- Vmes jo enkrat premešamo.
Kuskus:
- Kuskus stresemo v odstavljeno kozico z vrelo jušno osnovo – pravo razmerje preverimo na embalaži, običajno je na 100 g kuskusa 200 ml tekočine.
- Prilijemo žlico oljčnega olja, kozico pokrijemo, nato kuskus pustimo stati 5-7 minut.
- Z vilico ga premešamo, nato pa zmešamo skupaj z zelenjavo.
- Pokusimo ga, nato pa po potrebi solimo in popramo.