Kuhan jabolčni cider
Jabolčni kuhanček
Ko decembra vandraš po naših mestih, praznične sejme zavohaš, še preden jih opaziš. Kuhano vino je na stojnicah klasika, ob kratkem (ali malce daljšem) postanku pa ponuja dobrodošlo toplino.
V zadnjih letih se je ponudba kuhanih in začinjenih pijač razbohotila in prefrigani štant-mojstri v velike piskre zlivajo praktično vse, kar je tekočega.
Nama je najbolj pri srcu kuhan jabolčni cider, saj so jabolka ključen član zimskih praznikov. Za brezalkoholno različico pa namesto ciderja preprosto uporabimo jabolčnik.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 l jabolčnega ciderja
200 ml jabolčnega soka
60 ml ruma
2 janeževi zvezdi
1 cimetova palčka
4 klinčki
1 BIO pomaranča
Postopek
Priprava:
- V pisker zlijemo liter ciderja in 200 ml jabolčnega soka.
- Dodamo 2 janeževi zvezdi, 1 cimetovo palčko in 4 klinčke.
- Pomarančo, ki mora obvezno biti BIO ali eko (z neškropljeno lupino), narežemo na rezine in jo vržemo v kastrolo.
- Lonec pristavimo nad ogenj in ga segrevamo skoraj do vretja.
- Kuhan cider odstavimo, vanj pa zlijemo še 60 ml ruma.
- Cider natočimo v lične kozarce ali skodelice in ga družno srknemo!