Krompirjev golaž s hrenovko
Nostalgija ekspres
Krompirjev golaž je klasika, ki le redkim ne sede. Gre za preprosto, a slastno enolončnico, ki je kot nalašč za te hladne dneve.
Da pa ne bosta v golažu kraljevala le krompir in korenje, vanj potunkaj še slastne hrenovke. Takega kosila se nihče ne bo branil!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine:
500 g krompirja
2 korenčka
2 para hrenovk Anton premium
1 čebula
2 žlici olja
1 žlička mlete paprike
50 g slanine v kosu
2 vejici timijana
2 lovorjeva lista
1 l jušne osnove
1 žlica paradižnikovega koncentrata
sol
poper
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Priprava:
- 500 g krompirja olupi in ga nareži na enakomerne kose.
- Oba korenčka olupi in ju nareži na kolesca.
- Čebulo olupi in jo na drobno sesekljaj.
- Dva stroka česna olupi in ju na drobno sesekljaj.
- Hrenovki nareži na kolesca.
- 50 g slanine nareži na majhne kocke.
Kuha:
- Večji pisker postavi na srednji ogenj in vanj vlij za 2 žlici olja.
- Ko se olje segreje, v lonec dodaj sesekljano čebulo in nakockano slanino.
- Praži toliko časa, da čebula postekleni, nato dodaj sesekljan česen.
- Ko česen zadiši, se zabavi pridruži 1 žlička mlete rdeče paprike.
- Dobro pomešaj, nato v kastrolo stresi kose krompirja in kolesca korenčka.
- Dodaj 2 vejici timijana in 2 lovorjeva lista in dobro premešaj.
- V lonec zlij 1 l jušne osnove (ali zelenjavni 2 jušni kocki, raztopljeni v 1 l vroče vode).
- Vsebino lonca premešaj, nato pa pusti, da se ob rahlem brbotanju odprto kuha 30 minut.
- Iz golaža poberi lovorjeve liste in ostanke vejic timijana.
- Pograbi tlačilec za krompir in z njim nekajkrat potlači golaž – tako se bo zgostil.
- Dodaj 1 žlico paradižnikovega koncentrata in premešaj.
- V kastrolo stresi še narezani hrenovki, nato pa vse skupaj odkrito kuhaj še 10 minut.
- Soli in popraj po okusu, nato pa si postrezi konkretno porcijo odličnega krompirjevega golaža!
Dober tek!