Juha iz sladkega krompirja z garam masalo
Tale juha se poje ravno tako začinjena, kot se skuha!
Ti jesensko hladni in mokri dnevi kar kličejo po dobri kremni župi, ki razvedri duha in ogreje telo. Da ti prenehajo šklepetati zobje, mednje vtakni žlico s svilnato kremno in bogato juho iz sladkega krompirja in korenčka.
Juha je ena izmed najboljših nosilcev okusov, zato lahko njeno aromo preprosto sfriziraš po svojih željah. Midva sva tokrat užgala eno orientalsko bližnjico in v kuho zajuhala rahlo ostro indijsko mešanico garam masala izpod mlinčkov začimbnih mojstrov – Kotányi.
Da pa že rahlo predrzno župo ukrotiš, ji prisoli eno svežo zaušnico v obliki limoninega soka, jogurta in mlade čebule.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Recept
Sestavine:
700 g sladkega krompirja
2 večja korenčka
1 rdeča čebula
1,5 l jušne osnove
1-3 žličke garam masale Kotányi
½ limone
2 žlici olja
jogurt
mlada čebula
sol
poper
Postopek:
- Sladki krompir olupi in ga nareži na majhne kocke.
- Korenček speri, ga oščetkaj ali olupi ter nareži na kolesca.
- Čebulo na drobno nasekljaj.
- Večjo posodo pristavi nad srednji-visok ogenj in vanjo zlij olje.
- Dodaj čebulo in jo praži, dokler ne postekleni.
- V pisker stresi sladki krompir in korenček in ju praži 5 minut, vmes pa pridno mešaj.
- Dodaj garam masalo – od ene do treh žličk, odvisno od željene moči arome.
- Praži in mešaj še kake 2 minuti, nato dolij jušno osnovo.
- Kuhaj, dokler se sladki krompir in korenček povsem ne zmehčata.
- Pograbi palični mešalnik in z njim fino spasiraj juho. Za fino kremnost lahko uporabiš blender.
- Soli jo in popraj po okusu, nato dodaj še sok polovice limone.
- Juho postrezi v skodelici ali krožniku, na vrh pa čmokni 1-2 žlici jogurta in nasekljano mlado čebulo.
Orientalski tek!