Jogurtove rezine
Jogurtšnite!
Kaj je to – kvadratno je, s hrustljavim testom zgoraj in spodaj, vmes pa slastna krema? Ne, ni govora o legendarni blejski kremšniti, temveč o najini lažji in bolj sveži izvedenki – jogurtovi rezini.
Jogurtšnita se prav tako ponaša s krhkim testom, njena rahlo kiselkasta jogurtova krema pa v sebi skriva še sveže maline. Brez slabe vesti si lahko privoščiš dve 🙂
Star slaščičarski pregovor pravi: “Vsaka šnita je vredna le toliko, kolikor so kvalitetne sestavine v njej”. Midva sva za rezine posegla po Dr. Oetker izdelkih, zato se nimava kaj bati 😉
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
1 zavoj zamrznjenega listnatega testa
500 g grškega jogurta
3 x 180 g navadnega jogurta (lahko tudi sadnega)
500 ml sladke smetane za stepanje
200 g svežih malin ali drugega sadja
12 lističev Dr. Oetker želatine
4-5 zvrhane žlice Dr. Oetker sladkega prahu
1 žlička Dr. Oetker Finesse limonine lupinice
1 žlička Dr. Oetker arome vanilije
2 žlici mleka
Midva sva uporabljala pekač s snemljivim obodom z merami 36 x 24 cm.
Postopek
Testo:
- Testo odtajaj, vsako polovico pa razvaljaj na malce večjo velikost, kot je površina izbranega pekača – razvaljaj ga tako, da štrli na vsaki strani kak centimeter preko roba pekača. Testo se med peko namreč malce skrči.
- Razvaljano testo temeljito prebodi z vilicami, da preprečiš zraku, da se ujame med njegove mnoge plasti.
- Vsako razvaljano testo postavi v pekač in ga peci 10-15 minut na 200 °C, pri tem pa pazi, da se ne prepeče.
Jogurtova krema:
- Sladko smetano premlati do stepene smetane.
- Skupaj zmešaj grški jogurt, navadni jogurt, vanilijevo aromo, limonino lupinico in sladki prah.
- Lističe želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da se napojijo. Ožemi jih in vrzi v segreto kozico z dvema žlicama mleka. Segrevaj toliko časa, da se želatina popolnoma raztopi.
- Stopljeno želatino z mikserjem primešaj k jogurtovi zmesi.
- Na koncu s spatulo primešaj še stepeno smetano.
Šnitogradnja:
Za gradnjo jogurtovih šnit priporočava uporabo nastavljivega pravokotnega oboda ali pa pravokotnega pekača s snemljivim dnom.
Če tega nimaš, ni panike – jogurtove rezine lahko pripraviš tudi v pekaču z visokimi robovi, ki pa naj bodo čim bolj navpični. V tem primeru bo prva rezina verjetno rahlo iznakažena, bodo pa ostale šle ven lepše 🙂
- Oba testa obreži na velikost dna izbranega pekača.
- Prvo testo položi v pekač, čez njega pa prelij jogurtovo kremo.
- V kremo naključno zapiči sveže maline.
- Z okroglim nožem za pico (ali navadnim, če nimaš takega), razreži drugo testo na enako velike kvadrate.
- Kvadrate testa razporedi po vrhu kreme, s čimer poskrbiš, da bodo imele vse rezine popolno kritino iz hrustljavega testa.
- Vse skupaj pospravi v hladilnik, kjer naj čaka vsaj 6 ur.
Postrežba:
- Ohlajeno megarezino razreži na šnitke, ki jih posuješ še s sladkim prahom.
Dober šnit!
Živjo, zanima me zakaj se je želatina, ko sem jo zmešala z zmesjo, spremenila v majne grudice, strjene pikice? Hvala za odgovor.
Anja,
tako želatina kot masa sta bili prehladni. Želatina mora biti vroča.