Jogurtova torta z borovnicami in breskvami
Osvežilna in atraktivna
Hudimana! Na sporedu je osvežilna jogurtova torta, ravno pravšnja za vroče poletne dni, a kaj, ko se ne moremo odločiti, ali naj bo z breskvami ali pa z gozdnimi borovnicami, ki te dni krasijo gozdno podrast!
Še dobro, da lahko na to vprašanje odgovorimo s preprostim “ja” – v osvežilno tortico s sočnim biskvitom stlačimo tako borovnice kot breskve. Vsako sadje ima namreč svojo plast želeja, poleg tega pa se znajde tudi v jogurtovi kremi.
Vse skupaj je zapakirano v atraktivno sadno torto, katere kos obteži približno toliko kot sladoledna lučka. Naj se poletje začne!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Biskvit:
3 jajca
60 g sladkorja
1 vanilin sladkor
60 g moke
3 žlice mleka
1 žlička vanilijeve paste
Borovničeva osnova:
300 g gozdnih borovnic
2 žlici sladkorja v prahu
Krema:
650 g grškega jogurta
250 g sladke smetane
4-5 žlic sladkorja v prahu
3 žlice borovničeve osnove
8 listov želatine
150 g breskev iz kompota
Borovničev žele:
3 listi želatine
borovničeva osnova
Breskov žele:
250 g breskev iz kompota
50 ml soka iz kompota
3 listi želatine
1 žlica sladkorja v prahu
Te količine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Klasičnega biskvita se lotimo klasično – najprej ubijemo jajca in ločimo rumenjake in beljake.
- Prve skupaj s sladkorjem in vanilin sladkorjem penasto prebutamo, beljake pa premlatimo v čvrst sneg.
- K rumenjakom zlijemo 3 žlice mleka, kanemo žličko vanilijeve paste in vsujemo presejano moko, nato pa jih premešamo.
- Na koncu vmešamo še sneg iz beljakov.
- Na dno pekača s snemljivim obodom položimo papir za peko in vanj zlijemo maso za biskvit.
- Za 15 – 18 minut ga pospravimo v pečico, segreto na 180 ºC.
Borovničeva osnova:
- V kozico stresemo borovnice in sladkor v prahu, nato jih segrevamo, da se povsem zmehčajo.
- S paličnim mešalnikom jih fino spasiramo v osnovo.
Krema:
- V posodi zmešamo grški jogurt, sladkor v prahu in tri žlice borovničeve osnove.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo.
- Vržemo jih v kozico in segrevamo, da se želatina povsem stopi.
- Želatino električno primešamo k jogurtovi zmesi.
- V drugi posodi stepemo sladko smetano in jo s spatulo vmešamo v kremo.
- Breskve iz kompota dobro odcedimo in jih narežemo na majhne kocke, ki jih zmešamo h kremi.
Tortogradnja:
- Na podlago za torte postavimo biskvit, okoli katerega zategnemo nastavljiv tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- Biskvit namočimo s sokom breskovega kompota.
- Na biskvit stresemo polovico kreme in jo poravnamo ter pogladimo.
- Nastajajočo torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
Borovničev žele:
- Liste želatine namočimo v hladni vodi. Ko se napojijo, jih ožamemo.
- Borovničevo osnovo dobro segrejemo, nato v njej stopimo ožeto želatino.
- Ko se osnova malce shladi, jo zijemo v tortni model, tega pa nato postavimo nazaj v hladilnik ali zamrzovalnik, da pospešimo strjevanje.
- Ko se žele strdi, nanj nanesemo še drugo polovico kreme. Pogladimo jo in poravnamo.
- Torta zopet roma v hladilnik, da se krema strdi.
Breskov žele:
- Breskve iz kompota zasujemo s sladkorjem v prahu in prilijemo sok iz kompota.
- Vse skupaj fino spasiramo, nato pa segrejemo v kozici.
- Želatino namočimo v hladni vodi, nato jo ožamemo in vržemo v kozico z breskovo osnovo.
- Nad štedilnikom mešamo, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se osnova malce shladi.
- Breskovo osnovo prelijemo po vrhu torte, ki jo nato pospravimo v hladilnik za vsaj 6 ur.