Jogurtova torta ananas – borovnica
Sladka fuzija
Jogurtova torta je odlična sladica za poletne dni. Njena priprava je enostavna, okus je običajno osvežilno saden, kot njen temelj pa se izvrstno obnese piškotno dno brez peke.
Vse naštete postavke obkljuka tudi jogurtova tortica z neobičajno kombinacijo ananasa in borovnice, ki bo dodobra spravila brbončice v pogon.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Piškotno dno:
150 g piškotov
60 g masla
2 žlici kokosove moke
Ananasova krema:
600 g ananasovega jogurta
250 g sladke smetane
2-3 žlice sladkorja v prahu
8 listov želatine
Borovničev žele:
300 g zamrznjenih borovnic
3 listi želatine
2 žlici sladkorja v prahu
Okrasitev:
Svež ananas
Sveže borovnice
Nastrgan kokos
Za te količine sestavin potrebuješ pekač s premerom 22 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Piškotno dno:
- Nastavljiv tortni obroč nastavimo na premer 22 cm in ga postavimo na tortno podlago.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- 150 g poljubnih piškotov zmeljemo ali zdrobimo ter jih zmešamo s 60 g stopljenega masla in dvema žlicama kokosove moke.
- Piškotno zmes stresemo v pripravljen tortni model ter jo potlačimo ob dno in poravnamo.
Ananasova krema:
- V posodico s hladno vodo potunkamo 8 listov želatine, enega za drugim.
- V eni posodi stepemo 250 ml sladke smetane, v drugo pa stresemo 600 g jogurta in 2-3 žlice sladkorja v prahu.
- Napojeno želatino ožamemo in jo vržemo v kozico. Segrevamo jo, da se povsem stopi, nato jo z električnim mešalnikom primešamo k jogurtu.
- Na koncu s spatulo k jogurtu primešamo še stepeno smetano.
- Dobljeno kremo zlijemo na piškotno dno in jo pogladimo s spatulo.
- Nastajajočo tortico postavimo v hladilnik.
Borovničev žele:
- V kozico stresemo 300 g zamrznjenih borovnic in jih zasujemo z dvema žlicama sladkorja v prahu.
- Kuhamo jih, da se povsem zmehčajo.
- V posodici s hladno vodo namočimo tri liste želatine in ko se napojijo, jih ožamemo in vržemo v borovničevo osnovo.
- Ko se želatina povsem stopi, borovničevo osnovo fino spasiramo s paličnim mešalnikom.
- Kozico odstavimo in pustimo, da se borovnice nekoliko ohladijo, nato jih prelijemo čez strjeno kremo.
- Torto postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur.
Okrasitev:
- Po vrhu torte radodarno posujemo sveže borovnice in nastrgan kokos ter razporedimo na krhlje narezan ananas.