Jajca v listnatemu testu
Velikonočne blazinice
Da malce prevetrimo tradicijo, lahko za velikonočni zajtrk ob običajnih dobrotah postrežemo prikupna jajca v listnantem testu.
Gre za blazinico iz listnatega testa, na sredini katere kraljuje jajce, pod njim pa klasični par popražene slanine in šampinjonov.
Z njimi lahko naenkrat nahranimo celo mizo velikonočnežev, saj jih spečemo cel pladenj.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept za 8 porcij:
Sestavine:
9 jajc
2 zavitka svežega listnatega testa
100 g svežih šampinjonov
100 g slanine
sol
poper
Postopek
Nadev:
- Slanino narežemo na majhne kocke, šampinjone pa na tanke rezine.
- Ponev pristavimo nad srednji-velik ogenj in vanjo takoj stresemo slanino.
- Pražimo jo nekaj minut, da spusti maščobo, nato dodamo šampinjone.
- Pražimo, da se šampinjoni zmehčajo.
- Solimo in popramo po okusu.
Testo:
- Pečico segrejemo na 180 ºC.
- Listnato testo narežemo na enako velike kvadrate, približno 10×10 cm.
- Skupaj zložimo po tri kvadrate, vmes pa s čopičem nanesemo malo vode, da se zlepijo.
- Nastale blazinice premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Pečemo jih 20 minut pri 180 ºC.
Jajca v listnatem testu:
- Ko se blazinice testa ohladijo, vanje z nožem izrežemo manjši kvadrat, ki ga potisnemo do dna. Tako dobimo jamico za jajce.
- V vdrtino stresemo in razporedimo osmino nadeva iz šampinjonov in slanine.
- V jamico ubijemo še jajce in ga posolimo.
- Blazinice zberemo na pekaču in jih pečemo 20 minut pri 180 ºC.
- Jajca v listnatem testu postrežemo še vroča z obilico sesekljanega drobnjaka.
- K njim se odlično poda hrenova pena.