Jaffa torta
Duet za znoret’
Čokolada in pomaranča sta že vsaka zase markantni sestavini, skupaj pa tvorita izjemen jaffa okus. Čas je, da ikonični duo stlačimo v bogato torto! Puhasta čokoladna krema, mehak biskvit, čokoladni lističi in potuhnjen pomarančni žele se na vse kriplje trudijo pričarati pomarančno-čokoladno veselico v ustih 🙂
Ljubitelji jaffa piškotov bodo ob tej sočni torti končno prišli na svoj račun, saj sta tako okus in tekstura nadvse podobna legendarnim keksom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Biskvit:
3 jajca
60 g sladkorja
60 g moke
3 žlice mleka
Pomarančni žele:
250 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
0,5 vrečke Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
3 listi Dr. Oetker Želatine v lističih
2 zvrhani žlici sladkorja v prahu
Jaffa krema:
1 vrečka Dr. Oetker Special pudinga za jaffa kolač
250 g maskarpone sira
600 ml mleka
250 ml smetane za stepanje
150 g sladkorja
5 listov Dr. Oetker želatine v lističih
Dekoracija:
Dr. Oetker nastrgana temna čokolada
Dr. Oetker temna čokoladna glazura
rezine pomaranče
jaffa keksi
Naštete sestavine so namenjene torti s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Klik na sestavino te odpelje na spletno stran Dr. Oetker, kjer si lahko prebereš več o njej.
Postopek
Biskvit:
- Jajca ubijemo in ločimo rumenjake in beljake.
- Rumenjake skupaj s sladkorjem penasto premlatimo, beljake pa stepemo v čvrst sneg.
- K rumenjakom zlijemo mleko in vsujemo presejano moko, nato pa jih premešamo.
- Na koncu nežno vmešamo še sneg iz beljakov.
- Na dno pekača položimo papir za peko in vanj zlijemo maso za biskvit.
- Za 15-18 minut ga pospravimo v pečico, segreto na 180 ºC.
Pomarančni žele:
- V kozico vlijemo sok in stresemo pomarančno lupinico ter sladkor. Zavremo in zmanjšamo ogenj.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v pomarančno kopel.
- Pomarančno osnovo mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
- Premer želeja mora biti manjši od premera torte, zato uporabimo obod s premerom 18 cm. Vanj na tesno postavimo prozorno folijo za živila in vanjo vlijemo pomarančno osnovo.
- Postavimo jo na hladno, da se strdi.
Jaffa krema:
- Specialni jaffa puding in sladkor z metlico zmešamo z 200 ml hladnega mleka.
- Preostalih 400 ml mleka zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo in v vrelo mleko z metlico primešamo puding osnovo. Mešamo toliko časa, da se zmes zgosti.
- Zmes ohladimo, k njej pa nato z električnim mikserjem primešamo maskarpone.
- Sladko smetano stepemo do čvrstega.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in v kozici pristavimo nad nizek ogenj. Segrevamo in mešamo, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.
- Stopljeno želatino z električnim mikserjem primešamo h kremi.
- Na koncu nežno vmešamo še stepeno sladko smetano.
Gradnja torte:
- Okoli biskvita zategnemo obroč za torte, ki ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo.
- Biskvit namočimo s tremi žlicami mleka, nato pa nanj v sredino postavimo disk iz pomarančnega želeja.
- V obod vlijemo še jaffa kremo.
- Torto postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa kar čez noč.
Predlog dekoracije:
- Po vrhu torte potresemo Dr. Oetker nastrgano temno čokolado in pripravimo krono iz jaffa keksov in pomarančnih krhljev.
- Čokoladno glazuro raztopimo in s čopičem površno nanesemo po boku torte.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Izgleda vrhunsko, ne dvomim, da je tudi okus tak 🙂
Me pa zanima, kje se kupi ta puding .. ga še nisem zasledila v trgovinah.
Tinka,
v večjih Mercatorjih bi ga morali imeti.
Pa v leklerku imajo tud. Jaz jih tam nabavljam 🙂
A sok pomaranč za žele je lahko kupljen ali se ga iztisne iz pomaranč?
Hvala
Nina,
midva sva ga stisnila iz pomaranč, ampak lahko uporabiš tudi kupljenega. Naj bo sveže iztisnjen (v hladilniku ga najdeš) in ne iz koncentrata.
LP,
Midva 🙂
Vidva :),
ali je pri pripravi pudinga namerno 600ml mleka? Malo me bega, ker je na vrecki napisano, da se meša z občutno večjo količino.
Hvala in lp
Špela,
tako je, namerno je manj mleka.
LP, midva
Pozdravljeni,
Mene pa zanima v primeru da ne dobim pudinga special za jaffa kolac kaksnega drugega lahko uporabim ??
Petra,
seveda lahko – čokoladnega.
LP, Midva
Zivjo,torta izgleda njamiii. Glede na omejenost s trgovinami v tem casu,ali se lahko Dr.Oetkerjeve sestavine nadomesti s cim drugim?? Hvala,lp in ostanite zdravi,
Ana,
pomarančno lupinico lahko zamenjaš z nastrgano lupino bio pomaranče. Sicer lahko jaffa puding zamenjaš za čokoladnega, a da ravno ta tisti pravi okus.
LP, Midva
Pozdrav, uporabila sem okrogwl model 24 cm premera. Biskvit sem naredila tocno po vasih navodilih (kolicine). Ampak biskvit mi je prisel ozek. Na vasi sliki deluje kar debel… moj je pa skoraj 5 mm debel. Ali raje specem novega in povecam kolicino sestavin ali samo na sliki deluje debelejši? Hvala v naprej za odgovorin za vse recepte. Super so.
Tanja,
biskvit na fotki ustreza receptu in tak bi moral uspeti tudi tebi. Ponovi z istimi količinami, poskrbi le, da rumenjake res penasto stepeš, beljake pa v čvrst sneg.
Poleg tega pazi, da beljake res nežno vmešaš v maso, da obržiš volumen.
Veselo peko,
midva
Živjo, ali lahko namesto želatine v lističih, uporabim želatino v prahu (oz. želatino fix)?
Sara, lahko uporabiš mleto želatino v pravilnem razmerju (5 listov želatine je približno 8 g mlete).
Puding se mi ni strdil. Tudi ko sem dodala maskarpone in stepeno smetano z želatino, je masa ostala relativno redka. Kje sem storila napako?
Žana,
želatina gre v kremo s pudingom in maskarponejem, smetana pa povsem na koncu.
LP, midva
Živjo,
zanima me, koliko rastlinske želatine (agar agar) bi morala uporabiti za izdelavo vajine jaffa torte?
Lp.
Alma,
količine za menjavo so običajno na embalaži od agar agarja. Misliva, da ni pri vseh enako.
Pozdravljeni!
Pri jaffi torti me zanima glede dekoracije s čokoladno glazuro. Ker na sliki ni videno, me zanima kje se jo nanese.
Hvala za odgovor in lep preostanek dneva
Tjaša,
glazuro se na rob nanese s spatulo ali lopatko, nato pa se vzorec zariše z vilico.
Tole tortico bom naredila za sinov RD, glede na to da nimam manjšega pekača za naredit pomarančni disk me zanima kako si lahko pomagam… razmišljam o manjši kozici pa neve, ali bom to potem dobila ven ali ne…, drugače pa vajni recepti so top…
Maja,
mogoče, če povečaš sestavine za pekač, ki ga imaš, in potem izrežeš disk poljubne velikosti? Pa še nekaj biskvita ti ostane za prigrizek 🙂
Zdravo,
Na sliki je videti tudi čokoladni mouse krema,ki pa je v receptu ni,ali se motim?
Mateja,
to je jaffa krema 😉