Jabolčni zavitek z vanilijevo omako
Prištrudljaj si svojega!
Jabolčni štrudelj je zimzelen zaključek nedeljskega kosila. Skoraj vsako gospodinjstvo ima svojo različico jabolčnega zavitka – v najinem se namesto sladkorja skriva marcipan, obvezno ga pa postreževa s kremno in bogato vanilijevo omako.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Vlečeno testo:
350 g moke
1 jajce
30 g stopljenega masla
1,5 dl vode
2 ščepca soli
Jabolčni nadev:
1 kg jabolk
1 zvrhana žlica cimeta
50 g marcipana ali 3 žlice rjavega sladkorja
50 g rozin
rum
Vanilijeva omaka:
250 ml mleka
3 rumenjaki
1 strok vanilije
3 žlice sladkorja
1 žlica jedilnega škroba (Gustina)
Postopek
Vlečeno testo:
- Če želimo ubrati zajetno bližnjico, lahko namesto svojega vlečenega testa uporabimo kar kupljenega. V kolikor delo predamo kuhinjskemu robotu, preprosto vse sestavine stresemo vkup in ga prižgemo.
- V moko izkopljemo jamico, v katero ubijemo jajce, zlijemo vodo in stopljeno maslo ter stresemo sol.
- Vse skupaj zmešamo in zgnetemo v kepo, ki jo postavimo v pokrito posodo in pustimo 1 uro stati na sobni temperaturi.
- Kepo testa razpolovimo in prvo polovico razvlečemo na površini, prekriti s prtom. Za lažje vlečenje ga premažemo z oljem. Testo moramo razvleči kar se da tenko, postati mora prosojno, debele robove pa odrežemo.
Jabolčni nadev:
- Rozine prelijemo z rumom, da so vse pod gladino in jih pustimo 1 uro pri miru.
- Jabolka olupimo in nastrgamo na lističe. Posujemo jih z mletim cimetom ter potresemo z nastrganim marcipanom (ali rjavim sladkorjem). Primešamo opite rozine.
- Na vsako polovico testa nanesemo pol nadeva, nato pa ga zvijemo v zavitek. Pri tem si pomagamo s prtom.
- Postopek vlečenja, nadevanja in zvijanja testa ponovimo še z drugo polovico testa in nadeva.
- Nadebudni štrudelj premažemo s topljenim maslom in ga za 40 minut postavimo v pečico, segreto na 200 °C.
Vanilijeva omaka:
- V kozico zlijemo mleko in vanj nastrgamo semena iz stroka vanilije, pridruži pa naj se tudi sam strok.
- Kozico pristavimo na ogenj in mleko zavremo. Odstavimo ga in odstranimo vanilijev strok.
- V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Rumenjakovo zmes med stalnim mešanjem z metlico primešamo k mleku.
- Kozico vrnemo nad srednji ogenj.
- Jedilni škrob zmešamo s tremi žlicami mrzlega mleka in ga nato z metlico vmešamo v vanilijevo zmes.
- Mešamo, dokler se vanilijeva omaka ne zgosti.
Ko je jabolčni zavitek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Kos postavimo na krožnik in ob njega zlijemo vanilijevo omako.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!