Hitri skutini svaljki s caprese omako
Pripravljeni hitreje, kot lahko rečeš “njok”.
Ali verjameš, da lahko v pičle pol ure pripraviš zajeten kupček vrhunskih svaljkov, ki se valjajo po sveži in lahki paradižnikovi omaki? In to z nule, brez bližnjic!
Ti skutini svaljki so tako ekspresni, ker v njih ni krompirja, ki ga je potrebno kuhati v oblicah, lupiti in tlačiti. Dovolj je le izvrstna nepasirana skuta Mercator, ki je na testu ZPS pometla z vso konkurenco in pridobila najvišjo oceno.
K tako imenitnim svaljkom pa se seveda poda tudi primerna omaka in za te vroče dni je nekajminutna caprese omaka iz sušenih in svežih češnjevih paradižnikov, mocarele in bazilike kot nalašč.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Svaljki:
500 g Mercator nepasirane skute iz delno posnetega mleka
1 jajce
320-350 g bele pšenične moke
½ žličke soli
2 ščepca muškatnega oreščka
50 g fino naribanega parmezana
Caprese omaka:
60 g sušenih paradižnikov
300 g češnjevih paradižnikov
100 ml suhega belega vina (npr. malvazija)
4 stroki česna
100 g mocarele
šopek sveže bazilike
2 žlici oljčnega olja
sol
poper
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Svaljki – priprava:
- Skuto, sol in muškatni orešček temeljito zmešaj z metlico, da dobiš gladko zmes brez grudic.
- Ubij jajce in ga primešaj k skuti.
- Pograbi kuhalnico in zmesi primešaj fino nariban parmezan ali drug trdi sir.
- Na koncu v maso primešaj še moko.
- Dobljeno kepo zvrni na čist in pomokan pult in iz njega oblikuj enakomerno štručko. Z nožem jo razdeli na 8 enakih delov.
- Vsakega izmed kosov testa z rokama razvaljaj v kačo, enakomerno debelo po vsej dolžini.
- Kačona nareži na enako velike njokce, ki jih zbiraš na pomokanem pladnju.
- Svaljki so zdaj nared za kuho. Po želji jih lahko tudi zamrzneš – v zamrzovalnik jih postavi na pladnju, deski ali krožnikih, da zamrznejo, nato jih prestavi v vrečko.
Svaljki – kuha:
- V večji lonec nalij večjo količino vode in stresi 1 slabo žlico soli. Pristavi ga nad srednji-visok ogenj.
- Ko voda zavre, vanjo stresi tretjino svaljkov.
- Ko svaljki priplavajo na površje, počakaj še 1-2 minuti, nato jih poberi iz vode.
- Postopek ponavljaj, dokler ne skuhaš vseh svaljkov.
Caprese omaka:
- Sušene paradižnike nareži na trakove ali kocke.
- Česen na drobno nasekljaj.
- V večjo ponev vlij oljčno olje in nad srednjim ognjem na njemu popraži česen in sušene paradižnike, da česen zadiši.
- V ponev zlij vino in kuhaj, da skoraj vsa tekočina izpari.
- Dodaj razpolovljene češnjeve paradižnike in kuhaj 5 minut, da se zmehčajo.
- Omako soli in popraj po okusu.
- V ponev stresi njoke, zraven pa še nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali.
- Dobro premešaj, nato dodaj liste bazilike in na kocke narezano mocarelo.
- Po vrhu potresi nariban parmezan.
Po želji lahko na koncu ponev za 5-10 minut postaviš v pečico (funkcija žara), da svaljke hrustljavo gratiniraš.
Dober tek!
Super nama je s hcerkico uspelo! 🙂 Hvala za recept
Nives,
vesela sva, da vama je uspelo!