Fokača božično drevo
Prmejdunej, le še šest dni! Imaš večerjo že izbrano?
Okraševanje božičnega drevesca je učinkovito protistresno opravilo, s čimer se strinja tudi stroka.
Isto dejstvo velja tudi za drevesca, pripravljena v kuhinji. Dve muhi pa ubiješ na en mah, če za kanvas uporabiš slastno in puhasto fokačo, za drevesce pa kombinacijo rožmarina, sušenih paradižnikov in oliv.
Pravi balzam za dušo 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Testo:
400 g pšenične bele moke (zlata moka)
100 g pšenične durum moke
10 g soli
1 žlička suhega kvasa
400 ml vode
4 žlice oljčnega olja
Božično drevo:
svež rožmarin
olive
sušeni paradižniki
oljčno olje za premaz
sol ali solni cvet
Postopek
Testo – dan prej:
- V večjo skledo stresi obe moki in dodaj suhi kvas, 4 žlice oljčnega olja in vodo.
- S kuhinjskim robotom ali lastnimi rokami mešaj sestavine 2 minuti.
- Testo pusti stati 15 minut, nato dodaj sol in gneti 5 minut.
- Testo bo zelo lepljivo, zato ga ne moreš zgnesti kot običajno. Močno priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Naslednjo uro je potrebno testo trikrat (enkrat na vsakih 20 minut) prepogibati. To narediš tako, da večkrat primeš rob testa in ga prepogneš navznoter, kot da bi želeli z njim prekriti preostalo testo.
- Če si lastiš pekač s teflonsko prevleko, vanj položi testo, ga pokrij s prozorno folijo za živila in ga postavi v hladilnik za 12-18 ur.
- Če takega pekača nimaš, posodo s testom, v kateri si ga gnetel, enostavno postavi v hladilnik za prav tako 12-18 ur.
Priprava fokače:
- Testo vzemi iz hladilnika. Če je še v posodi in ne v pekaču, ga prestavi v naoljen pekač.
- Testo v pekaču pusti na sobni temperaturi 3-4 ure.
- Pečico segrej na 240 °C.
- Testo radodarno pošpricaj z oljčnim oljem in s prsti vanj vtisni luknje po celotni površini.
- Po vrhu fokače razporedi vejice rožmarina v obliki smreke, kot okraske pa po novonastalem drevescu razporedi olive in sušene paradižnike.
- Po vrhu potresi še 2-3 ščepce soli.
- Fokačo peci 20-25 minut pri 240 °C.
- Še vročo fokačo s čopičem premaži z oljčnim oljem.
Fokačast tek!