Focaccia s paradižnikom, česnom in zelišči
Italijanska poslastica
Focaccia, fokača ali italijanska pogača je puhasta vzmetnica, na katero se rada uleže marsikatera sestavina.
Italijanske jedi so hitre, preproste in okusne in tega načela sva se držala tudi midva – na mehko foccacio sva nanesla izjemno začimbno mešanico s paradižnikom, česnom in zelišči. Ta je polnega okusa in brez dodatkov ali konzervansov – Kotányi je z njo zadel žebljico na glavico!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Pripogačaj si:
500 g bele pšenične moke
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička soli
4 žlice oljčnega olja
300 ml tople vode
Razvajanje brbončic pripada:
1 vrečka začimbne mešanice Paradižnik s česnom in zelišči Kotányi
4 žlice vode
4 žlic oljčnega olja
Najprej se loti testa – v moko stresi kvas in sol ter jih zalij z oljem in vodo. Vse skupaj zgneti v testo, ki ga daš vzhajat za 1 uro.
Vzhajano testo razvaljaj na velikost višjega pekača in ga vstavi vanj. S prsti v testo vtisni luknjice.
Pograbi začimbno mešanico in jo zmešaj z vodo in oljem. Dobljeno aromatično zmes premaži po celotni površini testa, nato pa zarini pekač v pečico, razbeljeno na 200 ºC. Po 15 minutah ekstremnega dišanja bo focaccia nared!
Običajno bi na tem mestu pričela naštevati, kaj vse si narezati ali namazati na kos focaccie, tej pa res čisto nič ne manjka. Čeprav bo tudi naslednji dan še mehka in puhasta, bo najverjetneje v celoti izginila še vroča.
Fokačni tek!
Pozdravljena. Navdušena sem nad vajinimi recepti, prvič bom poizkusila z focaccio, pa me zanima koliko velik pekač uporabita za to količino moke? Hvala in super ustvarjanje še naprej. Mateja
Živijo,
najin pekač je mere približno 31 x 22 cm
Veselo peko 🙂
Ali lahko namesto suhega kvasa uporabim sveži? Koliko pa? Hvala 😁
Lahko,
uporabi pol kocke svežega kvasa.
Lp, Midva
Zakaj ne napišete, koliko časa gnetete in vzhajate testo?
Alfista,
testo se gnete toliko časa, da nastane gladko in voljno testo. Z robotom cca. 6 minut, na roke malce dlje.
Vzhaja pa toliko časa, da se volumen podvoji, približno 1 uro.