File šarenke z zelenjavo, zabeljeno z mandlji
Mavrica okusov
Prav dobro veva, da preredko zagrizeš v ribo. Sebi in svojim brbončicam privošči najboljše in si pripravi file pisane šarenke s prav tako pisano prilogo korenčka in brokolija, zabeljeno z mandlji.
Sestavine
2 fileja šarenke
1 manjša glava brokolija
3 korenčki
2 žlici mletih mandljev
3 stroki česna
olivno olje
svež peteršilj
sol
Najprej se loti zelenjave in jo dobro operi. Z brokolija odtrgaj liste, mu izpuli cvetove in spretno nareži steblo.
Korenje nareži na kolobarje in ga skupaj s steblom brokolija vrzi v slan krop.
Ko je zeleno-oranžen par že skorajda kuhan, dodaj cvetove brokolija, saj se ti kuhajo občutno manj časa.
Med brbotanjem zelenjave imaš dovolj časa, da pripraviš tržaško omako. Podivjano sesekljaj česen in peteršilj, ju bogato zalij z olivnim oljem in rahlo posoli.
V manjši ponvi segrej 2 žlici olivnega olja, nato vsuj 2 žlici mletih mandljev in jih praži, dokler ne zadišijo.
Simpatično rdeča fileja šarenke speri in osuši s papirnato brisačko. Posoli ju in na srednje vroči ponvi peci najprej 3 minute s kožo navzdol, nato pa še 3 minute na drugi strani.
Zelenjavo radodarno zabeli z mandlji, priloži file šarenke in občuduj pisanost in aromatičnost današnjega kosila.
Veselo zagrizi v zasluženo kosilo in ne pozabi ob žvečenju veselo migati s škrgami.