Enostavni skutini štruklji z zdrobom
Simpl kot štrukelj
Štruklji povečini spadajo med tiste jedi, ki izgledajo čudovito, a le, ko imamo za pasom že pošteno kilometrino. Rezultati prvih korakov štrukljanja so običajno bolj žalostnega stasa, a temu ni vedno tako.
Ti skutini štruklji so trotlziher, saj se za pripravo ne poslužujemo valjanja ali preciznega zvijanja. Pravzaprav so dobesedno enostavni – gre za le eno maso, ki jo je potrebno oblikovati in skuhati. Brez skrbi, okus in tekstura še vedno zadaneta žebljico na glavico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Štruklji:
500 g nepasirane skute
100 g kisle smetane
2 jajci
50 g stopljenega masla
pol žličke soli
7 žlic pšeničnega zdroba
Postopek
Štruklji:
- V posodi z električnim mešalnikom zmešamo skuto, kislo smetano, jajci, stopljeno maslo in sol.
- Primešamo pšenični zdrob, nato zmes postavimo v hladilnik za pol ure.
- Pripravimo dve kuhinjski krpi, oprani brez mehčalca, ali dva lista prozorne folije za živila.
- Če uporabljamo krpo, po njej najprej posujemo drobtine. Vsako polovico mase nanesemo blizu spodnjega dna, nato krpo tesno zavijemo do vrha. Oba stranska konca pograbimo in vse skupaj zapeljemo po deski, da dobimo napet paketek, podoben bombonu. Na oba konca namestimo elastiki.
- Pri uporabi folije pa vsako polovico mase razporedimo po sredini, od spodaj in od zgoraj čez njo prepognemo folijo, pograbimo oba stranska konca in vse skupaj tesno zvijemo kot bombon.
- Štruklje kuhamo v rahlo brbotajoči vodi 30 minut.
- Po kuhi jih pustimo kako minuto, nato jih odvijemo in narežemo na 2 cm debele rezine.