Čokoladni mousse z jagodnim pirejem
Živčno mencaj, saj se bo radodarni bajsi že čez 3 dni stlačil v tvoj dimnik
Vsi božični izvedenci si delijo mnenje, da je daleč najlepši kulinarični pojav, ko sveže zapadel čokoladen sneg prekrije jagodno jezero.
Že vrsto let so si božičkologi belili glavo s tem, kaj sestavlja to sladico in končno so uspeli priti puhasto-čokoladni stvari do jagodnega dna!
Sladki večplastni fenomen v štirih kozarcih je sestavljen iz:
85 g temne čokolade (midva sva uporabila Cavalier Dark s stevio in 85 % kakava)
85 g mlečne čokolade (midva sva uporabila Cavalier Milk s stevio)
2 jajc
40 g sladila v prahu SugarSweet Soft (ali 40 g sladkorja v prahu)
2,5 dl sladke smetane
Raziskave kažejo, da je jagodni pire nastal s segretjem in pasiranjem 400 g jagod ter poljubne količine sladkorja.
Karamelni laski ne vsebujejo nič drugega kot 3 žlice sladkorja in 1 žlico vode.
V kozarce vlij jagodni pire in jih postavi v hladilnik, nato pa se loti vsakega moussa posebej – najprej iz temne, nato iz mlečne čokolade.
Spodnjo plast sestavlja puhast mousse iz temne čokolade.
Umori eno jajce ter loči beljak in rumenjak. Prvega stepi v čvrst sneg, drugega pa skupaj s sladkorjem v prahu (ali SugarSweet Soft) penasto prebutaj.
1,5 dl sladke smetane stepi do stepene smetane. Čokolado stopi nad soparo in ohladi. Da lažje k njej vmešaš rumenjak s sladkorjem, k njej vrzi žlico smetane ter premešaj. S spatulo vmešaj tudi rumenjak, nato pa preostalo smetano. Na koncu postopoma primešaj še sneg iz beljaka.
Z žlico ali dresirno vrečko nanesi mousse na jagodni pire, nato kozarec položi v hladilnik.
Plast višje naletiš na nežen mousse iz mlečne čokolade.
Zopet ločiš beljak od rumenjaka. S tepežem pretvori beljak v čvrst sneg, rumenjak pa posuj s sladkorjem (ali SugarSweet) in penasto umešaj.
Preostal 1 dl smetane namlati do čvrstega. Mlečno čokolado pazljivo stopi nad soparo, jo pusti, da se ohladi, nato pa jo skupaj z žlico smetane prešerno premešaj. V čokoladno maso najprej vmešaj rumenjak, nato pa še ostalo smetano. Z izjemno nežnostjo na koncu vmešaj še sneg.
Z žličko nanesi puhast mousse v kozarec.
Mousse naj v hladilniku počiva vsaj 2 uri, tik pred serviranjem pa pripravi karamelne laske, ki se odlično podajo k čokoladni snežni odeji.
3 žlice sladkorja in žlico vode segrevaj na srednje visokem ognju, dolker ne nastane temno zlata karamela. Odstavi, nato pa s kuhalnico zajemi nekaj karamele in ko se ta dovolj ohladi, iz nje s prsti izvleči tanke laske.
Nič ni lepšega, kot se preko krhke karamele prekopati do rahlega in nežnega moussa.
Plast nižje te čaka žlahtna pena iz temne čokolade, ki plava na osvežilnem jagodnem pireju.
Živjo!
Zanima me, za koliko kozarcev velikosti, kot so na sliki je tale recept ter kje sta kupila jagode ( ker ni čas jagod, me zanima kje dobiti približno take z vsaj malo okusa po jagodah ) ?
Hvala za odgovor !
Lep dan 🙂
Živijo, Tonja!
Midva sva z moussom napolnila 4 kozarce. Priporočava uporabo zamrznjenih jagod (midva sva imela še domače v zamrzovalniku), saj so sveže, ki se svaljkajo po trgovinah, popolnoma brez okusa.
LP, midva
Zdravo, ali lahko namesto mlecne cokolade uporabim belo? Ce ja, je razmerje enako, ali bi bilo potrebno kaj prilagoditi?
Hvala za odgovor in lep dan,
Veronika 🙂
Zdravo Veronika!
Brez problema in prilagoditev lahko zamenjaš mlečno čokolado z belo!
Lp, Midva:)
Živjo,
naredila bi tole sladico v mini kozarčkih za otroški rojstni dan namesto torte.
Malo me skrbijo surova jajca.
Bi se dalo mousseje kako narediti tudi brez jajc?
Hvala,
Nina
Zdravo Nina!
Če so sveža jajca se nimaš kaj bati. Brez jajc pa konsistenca mousa žal ne bo ista. Lahko pa pripraviš čokoladno kremo tako, da v smetani raztopiš čokolado, fajn ohladiš in nato to stepeš- ta krema pride tudi fantastična. Lp, Midva:)
Zdravo. Sem delala z belo čokolado – Hofer, sladka smetana Hofer… takoj ko sem primešala smetano v čokolado, jajca sladkor se je vse skupaj vsirilo…. je komu jasno zakaj?