Cimetov venček
Sladek uvod v praznike
Dokler na mizo ne skotališ venca v kakršnikoli slastni izvedbi, se praznična sezona uradno še ni začela. Letošnje praznike zaštartaj kot se zagre in speci aromatičen, sočen in mehek venec.
Ob vsej mehkobi in okusnem nadevu je razumljivo, da želi tako dober venec že navzven pokazati, iz kakšnega testa je. Ravno o tem priča njegov atraktiven izgled.
Preden se zares zakoplješ v praznično peko, nikar ne pozabi na obvezno opremo! Dr. Oetker poskrbi, da bodo praznični nasmeški sladki do ušes.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Testo:
320 g moke
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
40 g sladkorja
2 ščepca soli
1 večje jajce
60 g stopljenega masla
120 ml toplega mleka
Nadev:
40 g zmehčanega masla sobne temperature
50 g rozin
rum
50 g orehovih jedrc
2 zvrhani žlički cimeta
60 g rjavega sladkorja
Premaz:
1 jajce
2 žlici mleka
Dr. Oetker lešnikov krokant
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Testo:
- V skledo stresi 320 g moke, 1 vrečko suhega kvasa, 1 vrečko vaniljevega sladkorja, 40 g sladkorja in 2 ščepca soli.
- V sredino kupčka izkoplji jamico in vanjo ubij večje jajce.
- Dodaj 120 ml toplega mleka in 60 g stopljenega masla.
- Vse skupaj premešaj, nato pa temeljito pregneti v voljno testo – s kuhinjskim robotom gneti 10 minut, na roke pa še malce dlje.
- Posodo pokrij s pokrovom ali z vlažno krpo in pusti kepo testa, da na toplem vzhaja 1 uro.
Oblikovanje:
- V skodelico stresi 50 g rozin in jih zalij s toliko ruma, da so povsem potunkane. Pusti jih, da se napojijo in zmehčajo.
- 50 g orehovih jedrc na grobo nasekljaj.
- Testo razvaljaj v pravokotnik z merami 55×30 cm.
- Po celi površini testa premaži zmehčanih 30 g masla in posuj 60 g rjavega sladkorja.
- Zasuj tudi s sesekljanimi orehovimi jedrci in 2 zvrhanima žličkama cimeta.
- Po površini potresi še rozine, ki jih vzameš iz ruma.
- Testo zdaj tesno zavij v rulado.
- Ruladi odreži oba konca.
- Na pladenj za peko postavi peki papir, nanj pa prenesi rulado in jo skleni v krog.
- Venec s škarjami prereži, a ne do konca, na vsake 2 cm.
- Venec malce razpri, razrezane dele pa nagni, da se lepo vidi spiralna notranjost.
- Tako pripravljen venec pokrij s prozorno folijo in ga pusti vzhajati 1 uro.
Peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- V skodelici sklofaj 1 jajce in 2 žlici mleka, z mešanico pa premaži testo na površini venca.
- Po celem vencu potres šei lešnikov krokant.
- Venec postavi v pečico, kjer se pridno peče 15-20 minut.
Praznični tek!