Bučna juha s kokosovim mlekom
Nahrani in pogreje
Se tudi ti med tednom pogosto praskaš po glavi ob tuhtanju, kaj skuhati za hitro kosilo ali večerjo? Ne čohaj se več, ker imava rešitev zate.
Tale kremna bučna juha je polna izvrstnih in hranilnih sestavin, kot so kokosovo mleko, kari v prahu, ingver in kokosovo olje. Poleg bogatih okusov se bučna župca ponaša tudi s hitro in enostavno pripravo, povrh vsega pa je popolnoma vegi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je SPAR.
Recept za 4 krožnike
Sestavine:
1 žlica kokosovega olja (SPAR Natur*pur BIO)
1 čebula
2 stroka česna
manjši kos svežega ingverja
1 hokaido buča (približno 1 kg)
1 žlička soli
1 ščepec popra
2 žlički karija v prahu (SPAR Natur*pur BIO)
1 pločevinka kokosovega mleka (SPAR Vital BIO)
1 zelenjavna jušna kocka (SPAR S-BUDGET)
500 ml vode
1-2 žlički sladkorja
Kot dodatek:
kokosova krema SPAR Natur*pur BIO
pražena in soljena bučna semena SPAR Natur*pur BIO
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Predpriprava:
- Kilsko hokaido bučo razpolovi in iz nje z žlico postrgaj semena.
- Vsako polovico nareži na štiri krhlje, ki jih nato olupiš z lupilcem in narežeš na enako velike kocke.
- Skupaj mora biti dobrih 800 g očiščene buče.
- Čebulo olupi in jo grobo sesekljaj.
- Stroka česna olupi in ju na drobno sesekljaj ali pa nastrgaj skozi fin ribežen.
- Ingver olupi in ga nastrgaj skozi fin ribežen, da ga dobiš za približno dve žlički.
Kuha:
- Nad srednji ogenj pristavi srednje velik pisker in v njem segrej žlico kokosovega olja.
- Dodaj sesekljano čebulo in jo med občasnim mešanjem praži 5 minut.
- Dodaj česen in ingver ter praži še dodatni 2 minuti.
- V lonec stresi narezano bučo in dodaj žličko soli, ščepec popra in dve žlički karija v prahu.
- Vse skupaj med občasnim mešanjem praži 5 minut.
- V kastrolo zlij pločevinko kokosovega mleka, zdrobi zelenjavno kocko in dodaj 500 ml vode.
- Dodaj še 1-2 žlički sladkorja.
- Ogenj povečaj in počakaj, da tekočina zavre, nato juho pomešaj, lonec pokrij s pokrovko, ogenj pa zmanjšaj.
- Juha naj se ob rahlem brbotanju kuha 10-15 minut, oziroma toliko, da se buča zmehča.
- To preveriš tako, da s kuhalnico zajameš kos buče in ga speštaš z vilico.
- Posodo odstavi s šporgeta, juho pa fino spasiraj s paličnim mešalnikom.
- Pokusi jo in po želji dodaj še sol, poper, kari ali sladkor.
Postrežba:
- V krožnik vlij nekaj zajemalk vroče juhe, nanjo pa položi 1-2 žlici hladne kokosove kreme.
- Po vrhu potresi pražena bučna semena.