Brizgani piškoti “ena masa, trije okusi”
Za komplikatorje
Ko se življu v Božičkovi delavnici zalušta piškotov, ima gospa Božičkova polne roke dela, saj ima vsak svoje želje – škratje bi radi mandljeve piškote, jelenjad najraje hrusta kakavove piškote, Božičku pa najbolj teknejo navadni vanilijevi keksi.
Če je želela gospa Božiček imeti še kaj časa za klekljanje, se je morala pri pripravi piškotov znajti.
Ustvarila je recept za enostavne brizgane piškote, pri katerih je maso razdelila na tri dele različnih okusov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Osnovna piškotna zmes:
320 g zmehčanega masla
130 g Dr. Oetker Sladkega prahu
60 g jajčnih beljakov (dveh večjih jajc)
420 g moke
1 ščepec soli
Vanilijevi piškoti:
2 žlički Dr. Oetker vanilijeve arome
Mandljevi piškoti:
1 žlička Dr. Oetker mandljeve arome
nekaj kapljic Dr. Oetker zelene tekoče barve za jedila
Kakavovi piškoti:
3-4 žlice mleka
10 g Dr. Oetker kakava za kolače
Za okras:
Dr. Oetker temna čokoladna glazura
Dr. Oetker božični dekor
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Osnovna piškotna zmes:
- V posodo kuhinjskega robota vrzi 320 g zmehčanega masla in stresi 130 g sladkorja v prahu.
- Maslo penasto stepi, nato dodaj 60 g jajčnih beljakov.
- Zmes še enkrat konkretno premlati.
- Med mešanjem v posodo postopoma dodajaj 420 g moke.
- V posodo frcni še ščepec soli, piškotno maso pa dobro premešaj
Vanilijeva zmes:
- Od piškotne zmesi odtehtaj 310 g in jih električno zmešaj z dvema žličkama vanilijeve arome.
Mandljeva zmes:
- Od piškotne zmesi odtehtaj drugih 310 g in jih z mikserjem zmešaj z žličko mandljeve arome in nekaj kapljicami zelenega barvila.
Kakavova zmes:
- Preostali masi dodaj 10 g kakava in 3-4 žlice mleka. Premešaj z električnim mešalnikom.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Vsako izmed treh zmesi natlači v dresirno vrečko, v katero prej vtakneš poljubni nastavek za brizganje.
- Na dva pladnja za peko razgrni peki papir, nato nanj nabrizgaj piškote, dokler ne porabiš vse mase.
- Če je masa predolgo na sobni temperaturi, postavi pladenj z nabrizganimi piškoti za 15 minut v hladilnik.
- Piškote peci 12-17 minut pri 170 °C.
Okrasitev:
- V kozico z vrelo vodo pomoči vrečko temne čokoladne glazure in počakaj, da se stopi.
- Čokoladno glazuro prelij v posodico, nato vanjo do polovice namoči piškote, ki jih zbiraš na papirju za peko.
- Po še tekoči čokoladi na piškotih potresi Dr. Oetker božični dekor.