Božični čaj latte
Napoj tisočerih okusov
Priznajmo si, v noči na božič redkokdaj komajda zatisnemo oko, saj nas drži pokonci adrenalin ob misli na vsa darila. Ko zjutraj prilomastimo do zajtrka, nujno potrebujemo nekaj, da nas spravi k sebi in nam odstre žaluzije v zaspani glavi.
Čaj latte (chai latte) je prav poseben napoj bogatega prazničnega okusa, zaradi črnega čaja v njem pa po skodelici kar odskakljamo v božično dopoldne.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Sestavine:
0,5 l vode
0,5 l mleka
3 vrečke črnega čaja
1 vrečka božičnega čaja
2 žlici rjavega sladkorja
2 palčki cimeta
4 klinčki
6 zrn črnega popra
1 zvezdnati janež
1 noževa konica ingverja v prahu
1 noževa konica mletega kardamoma
Postopek
Priprava:
- Cimetove palčke, klinčke, poprova zrna in zvezdnati janež vržemo v lonec in jih nad srednjim ognjem pražimo nekaj minut, da pričnejo radodarno razdajati svojo praznično aromo.
- Začimbe zalijemo z vodo, v katero nato frcnemo noževi konici ingverja v prahu in mletega kardamoma. Ko začinjena voda zavre, vanjo vržemo še vse vrečke čaja, nato pa pisker pokrijemo in ga odstavimo z ognja.
- Po 8 minutah čaj precedimo in ga sladkamo z rjavim sladkorjem
- Medtem, ko čaj pridno srka arome iz sestavin, se mi lotimo penjenja mleka. Vlijemo ga v lonec in ga pristavimo na srednji ogenj.
- Ko se segreje, ga nekaj minut divje klofamo z metlico za stepanje. Če je naše motoviljenje dovolj utrgano, bo mleko veselo popenilo. V kolikor si lastimo penilec mleka, smo telovadbe rešeni.
- Spenjeno mleko zlijemo v čaj, dobljeni čaj latte pa nato brž natočimo v skodelice ali kozarce. Pri razporejanju moramo poskrbeti, da dobijo vsi enako količino mlečne pene.
- Po vrhu kremne pene stresemo cimet v prahu in položimo janeževo zvezdico.
- Da si naberemo moči za praznično udejstvovanje, brž srknimo požirek tega bogatega in kremnega napitka.