Božična večerja – Pašteta iz gob s karamelizirano čebulo
Si že kaj na trnih? Ponoči te obišče Božiček!
Tudi uvod v božično pojedino mora biti na visokem nivoju. Tale paštetka je izjemnega okusa, čeprav v njej ni mesa.
Pašteto iz gob krasi polna aroma, močno podkrepljena z umami okusom, karamelizirana čebula pa ji daje sladek kontrast.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Sestavine za pašteto:
30 g sušenih jurčkov
40 g masla
200 g svežih šampinjonov
100 g maskarpone sira
1 šalotka
2 stroka česna
1 žlica konjaka
1 žlica worcester omake
2 žlički tartufate
2 žlički nasekljanega svežega timijana
1 žlica nasekljanega peteršilja
sol
poper
Karamelizirana čebula:
1 žlica oljčnega olja
1 velika čebula
1 žlica balzamičnega kisa
1 žlica rjavega sladkorja
1 ščepec soli
V sklopu te božične večerje si oglej še:
Postopek
Karamelizirana čebula:
- Čebuli olupi, ju prepolovi in nareži na enakomerne polkolobarje, debele približno 0,5 cm.
- Manjšo ponev pristavi nad nizek-srednji ogenj in vanjo vlij žlico oljčnega olja.
- V ponev stresi čebulo, jo premešaj, da se plasti čim bolj ločijo in vanjo frcni sol.
- Na tak način čebulo kuhaj toliko časa, da se povsem zmehča, približno 40-50 minut.
- Cilj je mehka čebula in ne pražena. Če vidiš, da se čebula pričenja žgati, zmanjšaj ogenj in dodaj kako žlico vode.
- Ko je čebula že mehka in potemnela, dodaj balzamični kis in rjavi sladkor.
- Kuhaj še 5 minut, da se sladkor raztopi, kis pa izgubi svoj rezek okus.
Pašteta – predpriprava:
- Suhe jurčke zalij z vrelo vodo in jih pusti 30 minut pri miru, da se rehidrirajo.
- Ožemi jih in na drobno nasekljaj.
- Šalotko in česen prav tako nasekljaj na drobno.
- Šampinjone nareži na majhne koščke.
Pašteta – priprava:
- Ponev pristavi nad srednji ogenj in vanjo vrzi maslo.
- Ko se maslo raztopi, dodaj šalotko in česen.
- Praži in mešaj, dokler šalotka ne postekleni.
- Dodaj timijan in nasekljane jurčke in jih praži 2-3 minute.
- Prilij 1 žlico konjaka in kuhaj, dokler ta ne izhlapi.
- V ponev stresi narezane šampinjone.
- Kuhaj, da se šampinjoni povsem zmehčajo, približno 10 minut.
- Vsebino ponve stresi v sekljalnik in dodaj maskarpone, tartufato, worcestersko omako in 1 žlico svežega nasekljanega peteršilja.
- Zmiksaj do finega, nato pa soli in popraj po okusu. Računati moraš, da bo hladna pašteta imela blažji okus, zato velja biti pri začinjanju radodaren.
- Pašteto lahko pospraviš v posodico ali pa na krožnik postaviš okrogel model, v katerega jo natlačiš.
- V vsakem primeru jo pospravi v hladilnik, da se povsem shladi in učvrsti – za približno 1 uro.
Postrežba:
- Na sredino mize postavi svojo paštetko na ogled, nanjo pa nakupčkaj karamelizirano čebulo.
- Ob pašteti postrezi rustikalni kruh, ki ga lahko prej še malo popečeš.
- Predlagava, da zraven srkneš modri pinot.
Živijo,
ali lahko s kulinaričnega vidika uporabim kaj drugega namesto konjaka oz. ga celo izpustim? Nismo ravno tazaresni pivci in kupovati celo steklenico konjaka za pašteto bi bil finančno kar zalogaj.
Hvala za odgovor:)
Veronika,
lahko ga izpustiš ali uporabiš kak drugi brandy. Tudi midva konjaka ne pijeva, zato vedno kupiva tisto mini stekleničko, ki jih prodajajo pri blagajnah 😉