Božična večerja – hrustljavi krompirjevi kroketi s pečenim pršutom in sirom
Si že kaj na trnih? Ponoči te obišče Božiček!
Božična večerja kar kliče po dekadentni prilogi, ki je kar ne moreš nehati jesti. Hrustljavi krompirjevi kroketi zagotovo spadajo med take, saj v puhasti krompirjevi sredici skrivajo tako sir kot pečen pršut.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Krompirjeva masa:
1,2 kg krompirja
50 g masla
3 žlice mleka
100 g cheddar sira
40 g parmezana
80 g pečenega pršuta
1 jajce
3 žlice ostre moke
sol
poper
Panada:
5 žlic gladke moke
2 žlički česna v prahu
2 jajci
panko drobtine
sol
V sklopu te božične večerje si oglej še:
Postopek
Postopek:
- Krompir olupi in ga nareži na majhne in enakomerne kocke.
- Vrzi ga v pisker, dodaj vročo vodo in ga zavri.
- Krompir naj se kuha toliko časa, da se povsem zmehča, nekje 20-30 minut.
- Da je krompir dovolj mehek, preveri z nožem. Z lahkoto ga moraš prerezati.
- Krompir odcedi in ga pusti, da z njega izpari voda.
- H krompirju vrzi maslo in 3 žlice mleka, nato vse skupaj prečmokaj do pireja s tlačilcem za krompir.
- Pusti, da se pire ohladi do mlačnega, nato k njemu primešaj jajce in 3 žlice ostre moke.
- Dodaj 3 bogate ščepce soli in 2 ščepca popra.
- V maso zmešaj fino nariban parmezan, grobo nariban cheddar sir in na kvadratke narezane rezine pečenega pršuta.
- Na hitro pomešaj, nato poskusi malo mase in jo dosoli po potrebi.
Panada:
- Tu gre za klasično panado, sestavljeno iz treh postaj.
- Prva postojanka gosti 5 žlic gladke moke, zmešano z 2 žličkama česna v prahu.
- Na drugi postaji je moč najti 2 razžvrkljani jajci, posoljeni z dvema ščepcema soli.
- Zadnji štacjon pa pripada kupu panko drobtin. Če si jih ne lastiš, se bodo v redu obnesle tudi navadne krušne drobtine.
- Pograbi kupček mase in jo z dlanmi povaljaj v kroglico. Če želiš, da so vsi kroketi enako veliki, predlagava, da vsako kroglico stehtaš na kuhinjski tehtnici.
- Kroglico skotali po mešanici moke in česna v prahu, nato jo vrzi v jajčno kopel, na koncu pa naj se še malo zakoplje v drobtine.
- Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš vse mase, spanirane kroglice pa zbiraj na pladnju – ne postavljaj jih eno na drugo.
Cvrtje:
- V visok lonec z debelimi stenami vlij toliko olja za cvrtje, da se lahko vsak kroket v celoti potunka pod gladino.
- Pisker pristavi nad srednji-visok ogenj in počakaj 5-10 minut, da se olje segreje na delovno temperaturo. Da je temperatura prava, lahko preveriš s kuhalnico – v olje pomoči njen ročaj in če je olje dovolj vroče, se bodo okoli njega pričeli delati mehurčki.
- V olje previdno postavi 4-5 kroketov in jih cvri okoli 3 minute, oziroma do zlatorumene barve.
- Ocvrte kroglice zbiraj v skledi z več papirnatimi brisačkami ali servieti, ki s kroketov posrkajo odvečno olje.
Krokete pojej še vroče. Če ti kakšen ostane do prihodnjega dne, jih nikar ne segrevaj v mikrovalovni pečici, temveč jih postavi v pečico, segreto na 200 °C in jih peci 10 minut. Tako bodo hrustljavi kot sveži.
2 Responses
[…] hrustljave krokete s pečenim pršutom in sirom […]
[…] hrustljave krokete s pečenim pršutom in sirom […]