Božična pletenica
Sladek praznični zaplet
Kaj dobiš, ko prepleteš odličen okus in puhasto mehkobo? Božično pletenico!
Ko enkrat ugrizneš v njo, ne moreš nehati, dokler ne razrešiš vsakega njenega vozla. Že sama po sebi te prepriča, kandirano sadje pa ji da izjemen prazničen priokus.
Če si ne želiš nepotrebnih zapletov pri peki, priporočava, da posežeš po nepogrešljivih Dr. Oetker izdelkih.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Sestavine:
500 g moke
1 vrečka Dr. Oetker Finesse pomarančne lupinice
1 vrečka Dr. Oetker suhega kvasa
1 žlica ruma
2 žlički Dr. Oetker vanilijeve arome
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
80 g sladkorja
2 dl mlačnega mleka
1 ščepec soli
2 jajci
100 g zmehčanega masla
100 g kandiranega sadja (ali rozin)
Za povrh:
1 jajce
2 žlici mleka
Dr. Oetker mandljevi lističi
Dr. Oetker sladki prah
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Priprava testa:
- V večjo skledo stresi moko, nato dodaj suhi kvas, sladkor in ščepec soli.
- V skledo zdaj skočita vanilijev sladkor in pomarančna lupinica.
- Zabavi se pridružijo še jajca, vanilijeva aroma, rum in mlačno mleko.
- Vse skupaj premešaj, nato pa zgneti v gladko testo. Testo pride precej lepljivo, zato toplo priporočava uporabo kuhinjskega robota.
- Kepo testa pokrij in pusti 10 minut pri miru.
- V testo nato primešaj najprej eno polovico zmehčanega masla, nato pa še drugo. Kuhinjski robot se tudi tu bolje izkaže.
- Povsem na koncu v testo zgneti še koščke kandiranega sadja (ali rozin).
- Skledo pokrij, nato pa čakaj približno 1 uro, da se prostornina testa podvoji.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Narahlo pomokaj delovno površino, nato nanjo vrzi testo.
- Testo razpolovi, vsako polovico pa razdeli na tri enake dele.
- Vsak delček testa razvaljaj v enako dolge kače.
- Vse tri kače testa postavi vzporedno in jih spleti v kito.
- Oba konca pletenice spodvij in stisni.
- Postopek ponovi še z drugo pletenico.
- Obe pletenici prenesi na pekač, prekrit s papirjem za peko, nato ju premaži z mešanico 1 jajca in 2 žlic mleka.
- Po pletenicah potresi mandljeve lističe.
- Pletenici peci 20-30 minut pri 180 °C, oziroma, da se zlatorumeno zapečeta.
Postrežba:
- Ko se pletenica malce shladi, jo posuj s sladkim prahom in nareži.