Božična jogurtova strjenka
Jupi, že pojutrišnjem je božič!
Del Božičkove delavnice je namenjen tečaju priprave sladic in tam so se urili največji slaščičarski mojstri Severnega tečaja.
Tudi največji mojstri pa so morali nekje začeti. Ena izmed prvih jedi, ki so na sporedu v Božičkovi delavnici, je božična jogurtova strjenka. Gre za klasično božično sladico, ki jo je enostavno pripraviti, zaradi jogurtove osnove pa ne obteži želodca.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Recept
Strjenka:
4 x 180 g božičnega jogurta
2 x 180 g navadnega jogurta
4 žlice sladkorja v prahu
12 listov želatine
120 g svežih malin
500 ml sladke smetane za stepanje
0,5 žličke cimeta
Preliv:
200 g zamrznjenih malin
1-2 žlici sladkorja v prahu
Naštete sestavine so namenjene pekaču za kolače s premerom 24 cm.
Strjenka:
- V večji skledi stepi 450 ml sladke smetane.
- V drugi posodi zmešaj vse božične in navadne jogurte ter 4 žlice sladkorja v prahu in pol žličke cimeta.
- V kozico zlij preostalih 50 ml sladke smetane in jo pristavi nad srednji ogenj.
- Liste želatine namoči v hladni vodi. Ko se napojijo in zmehčajo, jih ožemi in vrzi v vročo smetano. Mešaj, da se želatina popolnoma raztopi.
- K jogurtom z električnim mešalnikom primešaj smetano z želatino, nato pa s spatulo še stepeno smetano.
- Dobljeno zmes vlij v pekač/model za kolače.
- V zmes potisni sveže maline, potem pa pekač postavi v hladilnik vsaj za 6 ur, še raje pa čez noč.
Preliv:
- Zamrznjene maline stresi v kozico in jih segrevaj, da se povsem razpustijo in zmehčajo.
- Spasiraj jih in sladkaj po okusu.
Postrežba:
- Preden lahko strjenko postrežeš, jo moraš spraviti iz modela.
- Korito napolni z vročo vodo, vanjo pa položi model s strjenko. Ko vidiš, da se strjenka pri robu topi, je čas, da jo vzameš iz vode.
- Čez model povezni dovolj veliko podlago, nato vse skupaj zvrni na glavo.
- Če je šlo vse po sreči, bo strjenka veselo stala na podlagi.
- Strjenko za nekaj minut postavi nazaj v hladilnik.
- Odreži kos strjenke, ga čmokni na krožnik in prelij s še vročim malinovim prelivom.
Božični tek!