Zdrobovi cmočki z bučo
Cmok na bučo!
Buča je zares hvaležno živilo. Zaradi kremne teksture in blage arome jo lahko stlačimo praktično v katerokoli jed in bomo nagrajeni z spektaklom barv in okusov. Bučni knedlji so ravno prav čvrsti, a še vedno rahli in težko bi našli bolj primeren pripomoček za mazanje mesne omake.
Med kuho pa le poskrbimo za stražo, sicer bo kupček skopnel še pred kosilom.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Cmoki:
150 g pšeničnega zdroba
250 ml mleka
30 g masla
400 g koščkov hokaido buče (za 250 g pireja)
1 jajce
1 rumenjak
četrt žličke kurkume
tričetrt žličke soli
Postopek
Bučni pire:
- Bučo narežemo na kose, jo postavimo na pekač, pokapamo z oljem in pečemo 35–40 minut pri 200 ºC, da se povsem zmehča.
- Pečeno bučo fino spasiramo v gladek pire.
- Odmerimo 250 g bučnega pireja.
Cmoki – zmes:
- V kozico vlijemo mleko in dodajmo maslo. Segrevamo, da vsebina zavre.
- V vrelo mleko z metlico vmešamo zdrob.
- Kuhamo in mešamo, da se masa zgosti in začne odstopati od sten posode.
- Kozico odstavimo z ognja. V maso vmešamo sol, kurkumo in pripravljen bučni pire.
- Dobro premešamo in pustimo, da se zmes ohladi do mlačnega.
- V maso vmešamo eno celo jajce in en rumenjak.
- Pripravljeno maso postavimo v hladilnik za vsaj 20 minut, da se dobro ohladi in učvrsti.
- Z vlažnimi dlanmi iz ohlajene mase oblikujemo enako velike cmočke.
- V večjem loncu zavremo vodo in jo dobro solimo.
- Cmoke previdno zvrnemo v krop in jih kuhamo približno 10 minut – ko priplavajo na površje, naj se tam drenjajo še kako minuto.
- Odcedimo jih in hranimo v posodi na toplem, dokler ne skuhamo celega krdela.