Smash burger
Tlačiburger, s katerim si zagotovimo občudovanje ostalih žarmojstrov
Smash burger je legendaren hamburger, ki ga čislajo vsi ljubitelji ameriške hrane. Na prvi uč ni nič posebnega – bombetka, solatka, kumarica in omakca. Srž tiči v pripravi mesa, ki ga za razliko od navadnega hamburgerja med peko močno potlačimo ob površino. Ta postopek poskrbi za obilno karamelizacijo cele površine mesa, ki postane temnorjav in ob robovih hrustljav.
Izbira mesa je pomembna – če smo si z mesarjem na ti, ga pobarajmo za dobro zorjeno mleto meso iz govejega plečeta, ki pa naj bo precej mastno. Vsebovati mora vsaj 20 % maščobe. Ostali pa lahko v sili pograbimo kvalitetnejše pripravljene goveje polpete za hamburger.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Burger (vsak):
1 bombetka ali brioš kruhek
100 g mletega mesa za hamburger
1–2 rezini čedarja v lističih
2 lista zelene solate
1 večja kisla kumarica
sol
sveže strt poper
Omaka:
5 žlic majoneze
2 žlici kečapa
pol žličke gorčice
2 žlici soka od kislih kumaric
1 žlička sladkorja
1 žlička čebule v prahu
1/4 mlete paprike
sol
poper
Postopek
Omaka:
- Vse sestavine za omako dobro premešamo in jo solimo in popramo po okusu.
- Postavimo jo v hladilnik za eno uro.
Predpriprava:
- Meso razdelimo na 50 g težki kroglici, ki ju z dlanmi močno stisnemo skupaj.
- Vsako kroglico malce potlačimo in jo oblikujemo v čim bolj okrogel valjast odščipanec.
- Oprano solato narežemo na tanke trakove, kislo kumarico pa na kolesca.
- Bombetko razpolovimo, polovici pa na odrezanih ploskvah zapečemo na žaru ali ponvi.
- Na spodnjo polovico bombetke položimo kumarična kolesca in solato.
- Zgornjo polovico dobro premažemo z omako.
Tlačilna peka:
- Tako, vse je nared, le še meso moramo speči. Pri tej vrsti hamburgerja je pomembno, da uporabimo čisto ploščo na žaru ali ponev brez prevleke (železna ali jeklena). Pri peki ne uporabljamo maščobe, saj je ključno, da je po tlačenju površina stika med razbeljeno podlago in mesom čim večja. To je ključno za izdatno karamelizacijo mesa, ki postane slastno, ob robovih pa hrustljavo. Če nimamo dovolj velike ponve, spečemo vsako polpeto posebej.
- Ploščo ali ponev močno segrejemo.
- Na razbeljeno površino položimo eno kroglico mesa, nanjo položimo listek papirja za peko in jo z dnom manjšega lonca močno potlačimo – brez strahu se naslonimo nanj.
- Postopek ponovimo še za drugo kroglico.
- Meso dobro posolimo in popopramo.
- Na eni strani ju pečemo eno minuto, nato ju s kovinsko lopatko postrgamo s površine in obrnemo.
- Na eno polpeto takoj položimo listič sira, nanj pa drugo polpeto.
- Vse skupaj nemudoma prestavimo na pripravljeno bombetko in jo pokrijemo z zgornjo polovico.