Velikonočna rulada
Slasten spomin na veliko noč
Kot pri vseh kulinarično obarvanih praznikih, nam tudi po veliki noči ostane toliko robe, da bi se lahko imenovala kar veliki teden.
Žuljenje pirhov ob šunki in hrenu lahko hitro postane monotono, a če smo zviti kot rulada, lahko iz njih pripravimo pravo poslastico – rulado! V spiralo puhastega slanega biskvita natlačimo kremni namaz z jajci, hrenom in drobnjakom ter rezine velikonočne šunke.
Čeprav sama rulada ne potrebuje nikakršne pike na i, pa jo tja vseeno postavi nežna hrenova pena.
Zaradi te rulade bodo vsi komaj čakali, da je velike noči čim prej konec in s čim več ostanki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Biskvit:
5 jajc
140 g moke
240 g jogurta
1 zvrhana žlička pecilnega praška
½ žličke soli
Nadev:
4 trdo kuhana jajca (pirhi)
200 g kremnega sira
2 žlici smetanovega hrena
2 žlici narezanega drobnjaka
kuhana šunka
sol
poper
Hrenova pena:
200 ml sladke smetane
1 žlica nastrganega hrena
Postopek
Postopek
Hrenova pena:
- V kozici zavremo 200 ml sladke smetane, nato kozico odstavimo in dodamo žlico nastrganega hrena.
- Kozico pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi 1 uro.
- Smetano precedimo, nato jo v pokriti posodi postavimo v hladilnik.
- Smetana se mora res dobro ohladiti, zato naj v hladilniku čaka več ur, še raje pa kar cel dan.
- Ohlajeno smetano električno pretepemo v stepeno smetano.
Biskvit:
- Pečico segrejemo na 200 ºC.
- Jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov.
- Rumenjake stepemo do svetle pene.
- Dodamo jogurt in sol ter premešamo.
- Moko in pecilni prašek zmešamo, nato presejemo k ostalim sestavinam.
- Beljake stepemo v čvrst sneg, ki ga s spatulo primešamo v biskvitno maso.
- Na pladenj za peko postavimo papir za peko in nanj nanesemo maso.
- Biskvit pečemo 15-20 minut pri 200 ºC.
- Še vroč biskvit zvrnemo na glavo na razgrnjeno kuhinjsko krpo in previdno odstranimo papir za peko.
- Takoj ga zvijemo v rulado in ga pustimo, da se tako ohladi.
Nadev:
- Pirhe olupimo in jih razčetverimo.
- Skupaj s smetanovim hrenom in kremnim sirom jih stlačimo v sekljalnik in zmiksamo v gladko maso.
- Kremi primešamo sesekljan drobnjak in jo solimo in popramo po okusu.
- Biskvit previdno razgrnemo in po njemu razmažemo kremo.
- Po kremi razporedimo tanke rezine velikonočne šunke.
- Vse skupaj tesno zavijemo v rulado.
- Prestavimo jo na aluminijasto folijo in jo tesno zavijemo vanjo.
- Rulado postavimo v hladilnik za nekaj ur.
Postrežba:
- Rulado narežemo in jo postrežemo s hrenovo peno.