Vanilijeva panakota s pomarančo
Prava za vse lenuhe.
Panakota je prava terna, kar se tiče hitrih sladic. Kljub temu, da je odličnega okusa, je njena priprava ekspresna in otročje lahka.
Nežna in kremna vanilijeva panakota se odlično ujame z drznim in odštekanim pomarančnim sirupom. Sesekljane pistacije na vrhu pa so tista prava pika na i.
Za dobršen okus te imenitne sladice so poskrbeli mojstri pri Kotányi s svojimi izdelki.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Kotányi.
Panakota:
500 ml sladke smetane
1 Kotányi pomarančni sladkor
1 Kotányi agartine
1 žlička Kotányi vanilijeve paste (ali 1 strok bourbonske vanilije)
Pomarančni sirup:
100 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
4 žlice sladkorja
lupinica 1 pomaranče
Za povrh:
Kotányi sesekljana pistacija
Navedene sestavine ustrezajo za 8 majhnih panakot ali 4 večjih. Priporočava uporabo silikonskih modelčkov, ki se jih lažje sname s strjene panakote.
Postopek
Panakota:
- V kozico zlij sladko smetano in stresi pomarančni sladkor, agartino in vanilijevo pasto.
- Kozico pristavi na ogenj in segrevaj, da smetana zavre. Kuhaj nadaljnji dve minuti.
- Zmes natoči v izbrane modelčke, ki jih nato zapreš v hladilnik za vsaj 2 uri.
Sirup:
- V kozico natoči sveže iztisnjen pomarančni sok in dodaj sladkor ter drobno naribano pomarančno lupinico.
- Zmes naj vre toliko časa, da dobiš gost sirup – približno 5 minut.
Postrežba:
- Panakoto zvrni na krožniček in odstrani modelček.
- Prelij jo z vročim ali ohlajenim sirupom.
- Po vrhu panakote potresi sesekljano pistacijo, nato pa se z žličko v roki spravi nanjo!
Sladek tek!
Zivjo, ali lahko zamenjam pasto z vanili aromo in koliko hvala
Lahko, eno žličko!