Toblerone torta
Pribožičali smo do konca!
Ko se je epska božična večerja bližala koncu, je nastopil čas za pravo poslastico. Za zaključek božičnega odštevalnika so se okoli mize zbrali prav vsi božični prišleki – Božiček in njegova žena, vsi jelenčki in njihove košute, škratje in škratulje ter čuk pismonoša.
Dolgo pot, tlakovano z recepti, bomo zaključili s svečano zlato Toblerone torto, ki je z rahlim in bogatim biskvitom ter polno kremo preprosto za kopite obliznit!
V rahel in bogat čokoladno mandljev medeni biskvit ti bo uspelo natlačiti:
50 g moke
50 g mletih mandljev
60 g masla
100 g sladkorja
4 jajca
2 žlici medu
3 zvrhane žlice kakava v prahu
1 žličko peclinega praška
Prikrita čokoladna plast sestoji iz:
100 g čokolade Toblerone
0,5 dl sladke smetane
V tobleronasti kremi se skriva:
300 g čokolade Toblerone
3 žlice sladkorja v prahu
400 ml sladke smetane
500 g mascarpone sirčka
1 vrečka Kremfix
Za čokoladno glazuro potrebuješ le:
70 g temne čokolade
100 ml sladke smetane
Za okrasitev lahko uporabiš še dodatno čokolado Toblerone, po želji pa tudi zlate jedilne bleščice in zlat jedilni prah.
[adinserter block=”1″]
Z naštetimi sestavinami je moč ustvariti simpatično torto s premerom 24 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Splošno znan slaščičarski rek pravi: biskvit je pol zdravja. Poskrbi za dobro počutje ter penasto vmešaj maslo in sladkor. Jajca dodaj enega za drugim ter premešaj, dodaj presejano moko s pecilnim praškom, zraven vrzi mlete mandlje, nato pa vsuj še kakav in med. Vse skupaj dobro premešaj, nato pa vlij še tri žlice vrele vode. Zmiksaj v homogeno maso.
Dobljeno kakavovo maso vlij v pekač, čigar dno je prekrito s papirjem za peko, stene pa radodarno premazane z maslom. Za 15-20 minut se poslovi od pekača, saj ga pošlješ v pečico, ogreto na prijaznih 180 stopinj.
Ko se biskvit speče in ohladi, ga prestavi v obod za torte, ki je obdan s acetatno folijo (ali papirjem za peko), ter prelij s 15 žlicami mleka.
Prvo čokoladno plast ustvariš tako, da 100 g čokolade Toblerone raztopiš v 50 ml sladke smetane in preliješ čez biskvit. Torto skrij na hladno.
Naslednji korak proti vrhu torte predstavlja čvrsta Toblerone krema.
[adinserter block=”2″]
Najprej raztopi 300 g Toblerone v 400 ml smetane, nato pa postavi v hladilnik/zamrzovalnik/ven, da se pošteno ohladi.
Ko je čokoladna mešanica zares hladna (v nasprotnem primeru se ne bo stepla), jo z električnim mešalnikom mlati, dokler ne postane kremasta, vmes pa vsuj še Kremfix. Pazi, da ne mešaš predolgo, ker lahko maščoba v smetani odstopi. K njej vrzi mascarpone in sladkor v prahu ter s spatulo dobro premešaj.
Dobljeno kremo z občutkom premaži čez čokoladno plast na biskvitu.
“Vse dobro se konča s čokolado”, je zopet eden izmed bolj uveljavljenih slaščičarskih rekov. Te je potrebno upoštevati, zato brž zavri 100 ml smetane in z njo prelij 70 g temne čokolade. Čokoladno glazuro mešaj do žametne teksture, jo malce ohladi, nato pa z njo prelij torto.
Po vrhu torte v krogu razporedi koščke Toblerone čokolade, lahko pa jo tudi potreseš z zlatimi jedilnimi bleščicami in zlatim jedilnim prahom.
Po najmanj šesturnem počivanju končno prineseš torto pred božično druščino, nakar začnejo jeleni divje prhati, škratje navdušeno gruntati, Božiček pa se prične grmeče hohotati.
[adinserter block=”3″]
Torto hitro vrzi na mizo, da te praznična drhal ne napade in z zanimanjem opazuj borbo za torto.
Ko božične posebneže tako opazuješ, se zaveš, da jih bo težko zopet pogrešati celo leto, saj so ti s svojimi prismojenostmi v zadnjih 25 dneh kar prirasli k srcu.
Po sladki vojni se prah razkadi in opaziš, da so ti nesebični prebivalci severnega tečaja celo pustili en kos!
Če želim narediti torto s premerom 26 cm ali moram povečati sestavine oz. za koliko v tem primeru? Hvala
Lp
Zdravo Meta!
Misliva, da ni potrebno nič povečati sestavin, bo tortica prišla rahlo nižja. Lahko pa sestavine za kremo povečaš za 1/3 in bo višina približno ista! Lp, Midva
Zanima me še ali je vrečka Kremfix mišljena kot mala ?
Lp
Meta
Zdravo Meta!
Da, mišljena je mala vrečka. Lp, Midva:)
Živijo!
Rada bi naredila malce višjo torto, pa bi vzela količino enako ter premer zmanjšala na 20 cm.
Zanima me kako visoka je tu torta in koliko je kompaktna krema?
Hvala! 🙂
Zdravo, Anja!
Tortica na sliki je visoka cca 6,5 cm, krema pa pride kar kompaktna, če delaš višjo tortico potem morda dodaj kakšen kremfix za vsak slučaj, da bo lepše stalo. Lp, Midva
Zdravo!
mene pa zanima katero moko sta vidva dala notri, ali je vseeno katero?
Lep dan še naprej 🙂
Zdravo, Laura!
Midva sva uporabila belo pšenično moko, lahko pa uporabiš katerokoli drugo:) Lp, Midva
Zdravo!
Sem naredila biskvit, vendar delam v modelu 26cm in pride biskvit res zelo tanek, krema pa pride tako kot mora.
Za koliko in katere sestavine moram povecati da pride vsaj za 1cm visji biskvit?
Hvala 🙂
Zivjo! Kje se kupi zlati prah?
Zdravo Tamara!
Zalti prah sva kupila v trgovini Peki na rudniku, lahko ga pa naročiš tudi preko njihove internetne strani. Lp, Midva:)
Hvala! Zanima me se koliko casa traja celotna izdelava torte? V cetrtek moram eno narediti, drugo pa v petek in da si znam razporediti cas. Hvala lepa!
V receptu vmes piše še: Ko se biskvit speče in ohladi, ga prestavi v obod za torte, ki je obdan s acetatno folijo (ali papirjem za peko) ter prelij z 15 žlicami mleka.. A ni že v prvem koraku, ko pečem biskvit, le ta v pekaču za torte, a potem rabim 2 pekača, da prestavim biskvit?
Pozdravljena.
Bi bilo možno narediti to torto, brez čokoladne glazure in da se obda s ticino maso? Hvala, Nina.
pozdravljena, ali lahko naredim čokoladno smetano že en dan prej in jo imam nato čez noč v hladilniku, da se ohladi in jo drugi dan stepem?
Nastja, seveda – tako se bo še bolje stepla 😉
Lp, midva
RECEPTI SU VAM PRELEPI .RAZMISLITE I O PREVODU NA SRPSKI.HVALA
HVALA! 😀
Morda pa res razmisliva 🙂