Tiramisu s hruškami v muškatu
Ob kozarcu vina še kozarec sladice
Tiramisu je kultna klasika, ki jo z levo roko vrže vkup praktično vsaka gospodinja. Nič čudnega, ko pa je enostaven in brzinsko pripravljen, sladkosnede pa navduši z nežnim kavnim okusom in bogato kremnostjo.
Tiramisu je kot nalašč za postrežbo v kozarčkih, saj je sladkanje bolj priročno, izognemo se pa tudi morebitni nesrečni gmoti na krožniku, v katero se tiramisu rad spremeni.
Ker nama Martin za svoj praznik brez predaha kuka pod kuhalnico, sva v tiramisu vključila tudi odlične hruške, kuhane v začinjenem muškatu. Pijane hruške spremenijo že prežvečen nedeljski tiramisu v bogato in vzvišeno sladico.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Hruške v muškatu:
- 6 hrušk
- 500 ml rumenega muškata
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 1 strok vanilije
- 2 janeževi zvezdi
- 1 palička cimeta
Krema:
- 4 rumenjaki
- 140 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 500 g maskarpone sira
Ostalo:
- 200 g savoiardi (baby) keksov
- 2 žlici instant kave v zrnu
- 200 ml vrele vode
- 100 ml mleka
- grenki kakav
Glazirane hruške:
- hruške
- sladkor
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Postopek
Hruške v muškatu:
- Hruške olupimo, jim odstranimo peščišča in jih narežemo na kocke. Stresemo jih v lonec.
- Strok vanilije razpolovimo in z nožem postrgamo semena. Tako semena kot strok vržemo k hruškam.
- Martinovi zabavi se pridružijo tudi sladkor, cimet in janež, povsem na koncu pa še rumeni muškat.
- Kuhamo 10-15 minut, nato hruške odcedimo, sok pa vrnemo nad ogenj.
- Kuhamo toliko časa, da sok reducira v sirup, nato ga ohladimo.
Krema:
- Kovinsko ali stekleno posodo postavimo nad vodno kopel.
- V to posodo stresemo rumenjake in sladkor. Z metlico stepamo toliko časa, da rumenjaki posvetlijo in nastane gosta pena.
- Rumenjake primešamo k maskarpone siru.
- Sladko smetano stepemo do čvrstega in jo primešamo k maskarpone zmesi.
Tiramisu:
- Vsak pravi tiramisu se prične s kofetom – zavremo 2 dl vode in v njej raztopimo 2 žlički instant kave. Prilijemo mleko.
- Vsak keks, ki bo romal v tiramisu, se mora prej za nekaj trenutkov potopiti v kavi. S tunkanjem ne pretiravamo.
- Po dnu kozarca razporedimo kekse.
- Prekrijemo jih s plastjo hrušk in polijemo z malo sirupa.
- Na vrh hrušk nanesemo kremo.
- Dotično zaporedje gradnje tiramisuja ponovimo še enkrat.
- Po vrhu posujemo grenek kakav.
- Zdaj morajo sladki kozarčki poklapano romati v hladilnik, kjer morajo potrpežljivo čakati vsaj 4 ure.
Glazirane hruške:
- Hruške narežemo na rezine, debele 3-4 mm in jih povaljamo v sladkorju.
- Rezine razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko, in jih pečemo 20 minut pri 160 ºC. Po 10 minutah peke jih obrnemo.
- Ko se rezine ohladijo, jih veselo zapičimo ali položimo na spočit tiramisu.
Nasvet: za osebno skrivno zalogo stlačimo dva kozarčka tiramisuja v najtemnejši kot hladilnika, najraje nekam med brokoli in brstični ohrovt.
Martinov tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!
Zelo domiselno in zagotovo okusno:)
Moram poskusiti!