Steak z žara z zeliščnim maslom
The piknik
Takoj, ko sva v test prejela žar Everdure Force, je bilo očitno, da ga slej ko prej čaka ultimativni preizkus – peka steaka. Ko se po rešetkah svaljkajo čevapčiči & co., nihče niti ne mrdne, a ko se z žara zasliši cvrčanje izpod konkretnega steaka, postane peka pravi dogodek in kar naenkrat se okoli žara tre radovednih lakotnikov.
Preden opiševa, kako sva ukrotila dva konkretna komada mesa – čislani ribeye steak in atraktivni tomahawk steak, še nekaj besed o najinem najljubšem žaru – Everdure Force.
Ta žar je car
Kdor naju spremlja, ve, da sva čisto usekana na kulinarične nezaslišanosti, ki nastanejo v umu legendarnega chefa Hestona Blumenthala. Ko sva izvedela, da ima odštekani Britanec svojo linijo žarov, sva takoj staknila glave z Letno kuhinjo (https://letnakuhinja.si/), specializirano fizično in spletno trgovino, kjer med drugim nudijo celo vrsto žarov Everdure by Heston Blumenthal.
Na test sva prejela Everdure Force (https://letnakuhinja.si/zari-in-dodatki/everdure-zari-in-dodatki/plinski-zari-force/) – žar minimalističnega in atraktivnega dizajna, ki se ponaša z dvema natačnima samostojnima gorilnikoma in možnostjo poljubnega menjavanja rešetk in plošč. Pokrov s termometrom omogoča natančno konvekcijsko peko, celotno ohišje pa je iz litega aluminija, zaradi česar je čiščenje mala malica. Najboljše pri njemu pa je, da sta oba gorilnika izredno močna, žar pa se do delovne temperature segreje v pičlih 5 minutah.
Žar lahko uporabiš na priloženih nogah, ki omogočajo enostavno premikanje, ali pa ga postaviš na poljubno podlago.
Za najine bralce sva uspela zrihtati tudi 10 % popust na vso ponudbo v spletni trgovini https://letnakuhinja.si/, ki ni v akciji. Pri nakupu v okence vpiši kodo midvakuhava10.
Meso z veliko začetnico
S peko steaka sva testirala, kako se žar obnese pri peki z uporabo dveh con – indirektne in direktne. Poleg tega je pri konvekcijski peki s pokritim pokrovom pomembno, kako enostavno in natančno lahko uravnavaš željeno temperaturo.
Everdure Force si prisluži odlično oceno – tako tomahawk kot ribeye steak sta imela lepo zapečeno površino in enakomerno pečeno sredico od roba do roba, brez sivih prepečenih robov.
Tak steak nikakor ne potrebuje omake ali konkretnejše priloge, dovolj je le košček zeliščnega masla. Ko ga narezanega postaviš na piknik mizo, so ostale mesnine v hipu pozabljene.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Letna kuhinja.
Recept
Zeliščno maslo:
250 g masla sobne temperature
lupinica 1 limone
2 žlici limoninega soka
3 žlice sesekljanega drobnjaka
2 žlici sesekljanega peteršilja
1-2 žlički dimljene soli
Steak:
poljuben steak iz zorjene govedine, midva sva spekla ribeye in tomahawk
Postopek
Zeliščno maslo:
- Za pripravo zeliščnega masla uporabi sekljalnik, multipraktik ali električni mešalnik z metlico.
- Skupaj zmešaj vse sestavine za zeliščno maslo, da postane enakomerne barve in teksture.
- Na pult postavi plast prozorne kuhinjske folije, na njeno sredino pa nanesi maslo v obliki 15 cm dolge kačo.
- Čez maslo prepogni folijo, nato vse skupaj zarolaj, da maslo zaviješ v folijo.
- Pograbi oba konca folije. maslo pa zapelji po pultu, da se zavije kot bombon.
- Maslo tesno zavij, da postane enakomerne debeline z gladkim robom.
- Postavi v hladilnik, kjer naj se strdi.
Priprava žara:
- Za peko steaka na žaru pripravi cono direktne peke visoke vročine in cono indirektne peke srednje vročine.
- Pri Everdure Force žaru je to enostavno – na obe polovici namesti rešetko, pod eno ogenj nažgi do konca, drugo pa pusti ugasnjeno.
- Pusti, da se žar dodobra segreje, v najinem primeru je to trajalo dobrih 5 minut.
Steak:
- Steak vzemi iz hladilnika in ga postavi na sobno temperaturo vsaj pol ure pred peko.
- Tik pred peko ga res dobro natri s soljo in sveže mletim poprom z obeh strani, prav tako pa tudi po robu.
- Steak postavi na rešetko nad visokim ognjem, pri tem pa pazi, da je rešetka pod njim v ravnih črtah za lep vzorec.
- Pripravi štoparico – steak peci na vsaki strani 3-5 minut, po kakih 2 minutah peke na vsaki strani pa ga obrni za 45 º, da dobiš lep vzorec.
- Steak prenesi v cono indirektne peke – na drugo rešetko, pod katero ni ognja.
- Ogenj pod prvo cono malce zmanšaj, žar pa zapri.
- Na termometru spremljaj temperaturo žara, ki naj se giblje okoli 200 ºC.
- Za medium-rare zapečenost steaka naj se ta peče, dokler njegova središčna temperatura ne doseže 53 ºC.
- To bo trajalo med 15-30 minut, odvisno od temperature, debeline in vrste steaka.
- Za določanje središčne temperature uporabi termometer za meso, še bolje pa, če uporabiš digitalni termometer s sondo, ki temperaturo meri konstantno cel čas peke. Sondo v steak zapičiš, ko ga prestaviš v indirektno cono. Če pečeš steak s kostjo, kot sta T-bone in tomahawk, špico termometra zapiči v meso blizu kosti, a ne tako, da se kosti dotika.
- Steak prenesi na krožnik ali desko in ga tesno pokrij z aluminijasto folijo.
- Pusti ga pri miru 10 minut, da pride k sebi.
Postrežba:
- Pred postrežbo postavi zeliščno maslo na sobno temperaturo 15 minut pred peko.
- Steak nareži na rezine, nanj pa postavi nekaj kolesc zeliščnega masla.