Špinačni venec z rikoto
Še polnih 24 dni je do božiča!
Zopet je nastopil december, kar pomeni, da se je na Severnem tečaju pričelo dogajati. Pod veselo Božičkovo taktirko škratje na polno ustvarjajo, jeleni že brusijo kopita, gospa Božiček pa s prazničnimi dobrotami skrbi za visoko raven energije in prešerno voljo.
Tradicionalno se božični kaos na Severnem polu prične s kotaljenjem venca in kot po naključju tudi midva odpirava božično-kulinarični odštevalnik s prav posebnim špinačnim vencem.
Mehko, a hkrati hrustljavo listnato testo objema špinačno-rikotin nadev tako zelene barve, da bi še škratje godrnjali od ljubosumja.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
1 zavoj listnatega testa
200 g zamrznjene špinače
1 jajce
2 žlici rikote
3 žlice ribanega parmezana
1 ščepec popra
1 ščepec soli
Za premaz:
1 jajce
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Špinačni nadev:
- Špinačo odtajaj in jo dobro ožemi, da se znebiš odvečne tekočine.
- Špinačo zmešaj z rikoto, jajcem, parmezanom, poprom in soljo. S slednjo ne pretiravaj, saj je že parmezan sam po sebi slan.
Oblikovanje venca:
- Razprostri listnato testo in iz njega s pomočjo velike pokrovke izreži največji možen krog.
- Z nožem v sredino kroga s štirimi rezi zareži tako, kot da bi želel razrezati krog na 8 enakih delov, pri tem pa mora segati vsak rez nekje 5 cm od roba.
- Špinačni nadev nanesi okoli in okoli ob robu kroga.
- Iz sredine kroga pograbi eno izmed osmih špic, jo potegni stran od sredine, povezni čez nadev ter špico stisni skupaj z robom kroga.
- Ko postopek ponoviš še za ostalih 7 krakov, bo pred tabo simpatičen kolobar, nared za peko.
- Jajce razžvrkljaj in ga premaži po testu.
- Pečico segrej na 200 °C in jo za 25 minut zaposli s peko venca.
Star severnopolni pregovor pravi: “Po vencu se božič pozna”. Očitno nas letos spet čaka skrbno organiziran napad na brbončice!
Praznični tek!
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!