Šparglji s holandsko omako in krompirjem v oblicah
Trotlziher poslastica
Saj veva, kaj se sprašuješ – napol kuhani šparglji, vtaknjeni v neolupljen krompir, čez pa prelita ekspresna omaka – ali naju daje spomladanska utrujenost? Ne, nič bolj nisva lena kot običajno, pa tudi na okusih ne šparava.
Vrhunska sestavina, kot so šparglji, se odlično počuti v taki minimalistični odpravi. Če jih blanširamo, obdržijo hrustljavost in ne postanejo zdrizasti. Kako dober je krompir v oblicah, vemo vsi, ki ga smo potuhnjeno kradli, kadar ga je mama lupila za tenstan krompir. V jed vrhunskega okusa pa vse skupaj dvigne domača holandska omaka – gre za svilnato in bogato omako, ki je v bistvu topla majoneza iz masla namesto olja.
Klasična priprava holandske omake bi pošteno otežila pripravo te jedi, zato sva vključila postopek, ki ustreza vsem, ki so pomladno lenoritni ali pa tehnično nevešči.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
4 večji krompirji
500 g špargljev
50 g slanine
Holandska omaka za telebane:
3 rumenjaki
1 žlica limoninega soka
1 žlica vode
230 g masla
1 ščepec kajenskega popra
sol
Postopek
Holandska omaka:
- V posodo paličnega mešalnika (ali ozko posodo, komaj širšo od glave paličnega mešalnika) namečemo rumenjake ter zlijemo žlico limoninega soka in žlico vroče vode.
- Maslo raztopimo ali v mikrovalovni pečici ali nad ognjem, doseči pa mora približno 80 ºC. V mikrovalovni pečici na največji moči to običajno traja 60 sekund.
- V posodo vtaknemo palični mešalnik do dna.
- Pričnemo z mešanjem, počasi pa dolijemo stopljeno maslo.
- Ko se omaka na dnu posode začne gostiti, glavo mešalnika počasi dvigujemo, da zajamemo tekoče maslo.
- Na tak način mešamo, da dobimo gosto omako s konsistenco majoneze.
- Omako začinimo s ščepcem kajenskega popra in jo solimo po okusu.
- Holandsko omako tesno pokrijemo s folijo in jo do postrežbe hranimo na toplem.
Krompir v oblicah:
- Krompirje dobro splaknemo, po potrebi tudi oščetkamo.
- Namečemo jih v lonec in zalijemo s toliko vode, da ta sega nekaj centimetrov nad krompirjem.
- Vodo dobro solimo, nato jo zavremo.
- Ob zmernem brbotanju naj se krompir kuha 25-30 minut.
- Odcedimo ga in pustimo nekaj minut v cedilu, da voda z njega odpari.
Blanširani šparglji:
- Šparglje splaknemo, nato enega prepognemo, da se prelomi.
- Na približno enakem mestu prerežemo ostale šparglje, uporabimo le zgornje dele.
- V široki posodi zavremo vodo in jo solimo.
- Šparglje stresemo v krop in jih po 2-3 minutah stresemo v cedilo in ohladimo pod tekočo vodo.
Popečena slanina:
- Slanino narežemo na drobne kocke.
- Stresemo jih v hladno ponev, ki jo pristavimo na srednje-visok ogenj.
- Slanino pražimo, da spusti maščobo in se zlatorjavo zapeče.
Postrežba:
- Krompir položimo na krožnik in ga z nožem zarežemo do polovice.
- Stisnemo ga skupaj, da se rez razpre in ga malce potisnemo dol v krožnik.
- V krompir vtaknemo nekaj špargljev, čez vse skupaj pa polijemo še toplo holandsko omako.
- Po vrhu potresemo popečeno slanino in sesekljan peteršilj.