Skutna strjenka z vročimi borovnicami
Proč s slabo vestjo!
Midva imava srečo, da živiva pod vznožjem hribčka, ki v podrasti skriva celo morje borovnic. Ravno zato ni nič čudnega, da so v zgodnjepoletnem obdobju najini recepti obarvani zmerno vijolično.
Žal pa je to tudi čas, ko s sebe zmečemo vedno več oblačil in na plano pokuka ves špeh, ki smo ga čez hladnejše obdobje pridno nabirali.
Marsikdo se v lovu za poletno postavo zateče k hitro začrtanim špartanskim dietam, pri katerih sladkosnedni pregrehi sledi večdnevna slaba vest.
Za odganjanje slabe vesti imava prav posebnega aduta v kratkem rokavu – kremno skutno strjenko, ki se kar topi pod vročimi borovnicami. V primerjavi s panna cotto ima ta bel kupček manj maščob, posledično pa tudi kalorij. Vlogo slajenja v njej prevzame med, v kolikor pa želiš sladici še bolj zmanjšati kalorično vrednost, lahko uporabiš naravno sladilo, kot je stevia.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
250 g puste pasirane skute
180 g lahkega navadnega jogurta
1 zvrhana žlica medu
5 listov želatine
100 g borovnic
Postopek
- Liste želatine namoči v hladni vodi in jih pusti, da nabreknejo. Ožemi jih in vrzi v kozico.
- Želatino mešaj nad nizkim ognjem, dokler se popolnoma ne raztopi.
- V posodo stresi skuto, jogurt in med, nato k njim s pomočjo električnega mešalnika primešaj še želatino.
- Dobljeno maso vlij v modelčke, ki jih nato zalučaš v hladilnik za 3 ure, oziroma, dokler se strjenke ne strdijo.
- Borovnice pokuhaj in jih sladkaj po okusu. Še vroče zlij čez strjenke, ob tem pa se prični nekontrolirano sliniti.
Ne muči se več, temveč zagrizi v nežno strjenko, obogateno z vročimi borovnicami. Brez slabe vesti, seveda.
Sladki tek!
Ali lahko namesto medu uporabim sladilo?
Jerneja,
seveda, brez težav lahko uporabiš sladilo.