Retro jabolčna torta
Sladka nostalgija
S tole torto smo se sladkali, ko smo jabolka kupovali še z dinarji, boni ali tolarji, če jih nismo že narabutali. Kot se za tisti čas spodobi, pri njeni pripravi ni modernega kompliciranja. Biskvit, jabka, puding, smetana pa roka.
Sladek spomin na preprostejše čase te tudi dandanes zlahka razveseli in osveži.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Biskvit:
2 jajci
80 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
1 ščepec soli
70 ml olja
70 ml mleka
100 g moke
1/3 vrečke Dr. Oetker pecilnega praška
Nadev in puding:
1 kg jabolk
50 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilin sladkorja
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega pudinga
Streha:
250 ml sladke smetane za stepanje
sveže maline
Te količine so namenjene torti s premerom 26 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Biskvit:
- Jajci ubij in dodaj sladkor, vanilin sladkor in sol.
- Vse skupaj penasto stepi približno 7min ter primešaj olje in mleko.
- V ločeni posodici zmešaj moko in pecilni prašek, nato ju primešaj k ostalim sestavinam.
- Biskvitno zmes vlij v pekač premera 26 cm, v katerega je vpet list papirja za peko.
- Peci ga 15–20 minut pri 180 ºC.
- Da je res pečen, preveri z zobotrebcem – ta mora po vbodu v biskvit ostati suh.
Jabolka:
- Jabolka olupi in jih fino naribaj.
- Stresi jih v lonec in prilij 800 ml vode.
- Dodaj sladkor in vanilin sladkor, nato vse skupaj zavri in kuhaj kako minuto, da se jabolka zmehčajo.
- Jabolka dobro odcedi, tekočino pa prihrani.
Puding:
- Prašek za puding z metlico zmešaj z 200 ml vode.
- Tekočino, v kateri so se kuhala jabolka, zavri, vanjo pa z metlico vmešaj pudingovo zmes.
- Kuhaj, da se puding zgosti, nato ga odstavi.
Tortogradnja:
- Na tortno dno postavi biskvit, okoli njega pa zategni obroč za torte, ki ga po notranji strani obdaš z acetatno folijo.
- Po biskvitu razporedi jabolka.
- Po njih prelij še vroč puding in ga poravnaj.
- Nastajajočo tortico postavi v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje, pa da tam počaka čez noč.
Okrasitev:
- S torte sleci obroč in acetatno folijo.
- Po njej nabrizgaj stepeno smetano in razporedi sveže maline.