Puhasti parklji
Za njih se splača biti poreden
Tile parklji pa niso ravno najboljši pri tem, kar naj bi počeli. Sezonski zlobneži bi morali vlivati strah v kosti, dvigovati kocine po vratu in ledeneti kri. Vse, kar jim uspeva, pa je, da so puhasti, okusni in prikupno prismuknjeni.
Kot pri drugi parkljasti zalegi so tudi ti okusni kar sami po sebi, ker pa gre za slano pecivo, se odlično znajdejo praktično z vsemi prilogami in namazi.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Osnovno testo:
500 g bele pšenične moke tip 500
7 g suhega kvasa
15 g soli
4 žlice olja
45 g sladkorja
320 ml mleka sobne temperature
50 g masla sobne temperature
Premaz:
1 jajce
5 žlic mleka
Make-up:
sezamova semena ali celi mak
poper, rozine ali klinčki
Za črne parklje:
4 g aktivnega oglja v prahu (midva sva uporabila kar zdrobljene tabletke)
Postopek
Osnovno testo:
- Za mešanje in gnetenje testa predlagava uporabo kuhinjskega robota. Če tega nimamo, se bodo super odrezale tudi naše spretne roke.
- Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in jih zmešamo skupaj v homogeno zmes (z robotom to traja cca. 2 minuti).
- Dodaj maslo sobne temperature, nato testo gneti 5 minut, oz. toliko časa, da je maslo vmešano, testo pa gladko.
- Testo oblikuj v gladko kepo tako, da robove spodvihaš navznoter, s tem pa napenjaš površino kepe.
- Testo pusti v posodi in ga pokrij z vlažno krpo.
- Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno 1 uro.
Črno testo:
- Mleko, ki gre v testo, segrejemo in v njemu raztopimo oglje.
- Ohladimo ga do mlačnega.
- Postopek za testo je enak osnovnemu, le da uporabimo mleko sobne temperature z raztopljenim aktivnim ogljem.
Parkljanje:
- Parklji so znani po temu, da vlivajo strah v kosti z glasnim opletanjem z verigo, zato se nama zdi edino prav, da so tudi sami ena sama ketna.
- Ne glede na barvo testa, lahko iz njega pripravimo 8 manjših parkeljcev ali 4 večje megaparklje.
- Vzhajano testo razdelimo na 60 g težke kepice.
- Vsako kepico razvaljamo v kačo, debelo za mezinec.
- Če ustvarjamo velike parklje eno ob drugi nanizamo 4 take kače.
- Če pa so nam mini parklji bolj luštni, razpolovimo 2 dolgi kači in tako dobimo 4 manjše.
- Ne glede na dolžino kač, ki se plazijo po pultu, je postopek izdelave parkljev enak.
- Prvi dve kači prepletemo.
- Prepletemo tudi drugi dve kači.
- Obe dobljeni kiti prepletemo s sredine navzven tako, da ostaneta na vrhu dva roga, na dnu pa dve taci.
- Nadebudne parklje razporedimo po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
- Premažemo jih z mešanico 1 jajca in 5 žlic mleka
Make-up:
- Preden parklji skočijo iz pečice pred poredneže, jih je potrebno ustrezno naličiti.
- Na premazane parklje za oči postavimo dve zrni popra, dve rozini ali pa zapičimo dva klinčka.
- Po telesu svetlih parkljev posujemo mak, po temnih pa sezam.
- Za jezik lahko uporabimo, kar imamo pri roki. Pred peko lahko uporabimo košček paprike ali sušenega paradižnika, po peki pa košček rdečega papirja. V tem primeru si pri lepljenju pomagamo z malo beljaka.
Peka:
- Parklje pečemo 20-25 minut pri 180 °C.
- Po peki jih pustimo na pekaču, da se navzamejo zlobe, potem pa jim po potrebi nataknemo jezik.