Pica zvezda
Superstar
Praznično obdobje je polno imenitnih prigrizkov, ki so namenjeni družnemu žvečenju. Tudi ta pica zvezda je idealna za skupinsko trganje in namakanje.
Odlikuje jo nesramno puhasto testo, priročna oblika in enostavna priprava. Nič čudnega, da jo po okušanju vsi kujejo v zvezde!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Venec sestavi iz:
520 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
2 žlici sladkorja
1,5 žličke soli
Za zagorelo polt si priskrbi:
1 jajce
2 žlici mleka
Nadev:
3 žlice paradižnikove omake za pico
4 rezine kuhanega pršuta
150 g naribanega sira (npr. mocarele)
Postopek
Testo:
- V posodo stresi 520 g moke, vrečko suhega kvasa, 2 žlici sladkorja in 1,5 žličke soli.
- Vse skupaj dobro premešaj, nato v sredino izkoplji jamico.
- V jamico ubij obe jajci in dodaj 2 dcl mleka in 50 g stopljenega masla.
- Sestavine premešaj, nato pa pregneti v testo.
- Posodo tesno pokrij in pusti na toplem, da testo vzhaja 1 uro, oziroma, da se po prostornini podvoji.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Testo razpolovi, vsako polovico pa raztegni in razvaljaj v krog.
- Prvi krog premaži s tremi žlicami omake za pico, po njej pa razporedi kuhan pršut in nariban sir.
- Na vrh povezni drugi krog iz testa.
- Na sredino kroga postavi na glavo obrnjen kozarec.
- S konico noža potegni ravne reze od kozarca do roba kroga – prerezati moraš oba testa.
- Najprej krog razdeli na četrtine, potem vsako četrtino razpolovi, da dobiš krog, razdeljen na osmine.
- Po dva kraka skupaj zavihaj enega proti drugemu (vsak krak zavrti okoli njegove osi).
- Zvezdo premaži z mešanico razžvrkljanega jajca in dveh žlic mleka.
- Tako premazano zvezdo pusti 15 minut, da vzhaja.
- Peci jo 20-30 minut pri 180 °C.