Pečena Aljaska
Aljaska v plamenih
Če želiš goste obenem posladkati, navdušiti in ohladiti, potem imava pravo idejo zate! Pod imenom pečena Aljaska se skriva sladoledna kupola, ki ždi na vanilijevem biskvitu, po ovčje pa je oblečena v puhasto meringo. Da pa res postane pečena, pa je ne potrebuješ tlačiti v pečico, le pograbi brener in jo veselo zažgi le površinsko!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Vanilijev biskvit:
2 jajci
40 g moke
40 g sladkorja
1 žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici mleka
Ledeno jedro:
3 vrečke Dr. Oetker ledeni desert poljubnega okusa
300 ml sladke smetane
300 ml mleka
Meringa:
6 beljakov
200 g sladkorja
1 žlička limoninega soka
Postopek
Vanilijev biskvit:
- Pečico segrej na 180 ˘C.
- Jajci ubij in loči rumenjake od beljakov.
- Rumenjake penasto stepi skupaj s 40 g sladkorja.
- Dodaj 1 žličko vanilijeve paste in 2 žlici mleka.
- Beljake stepi v sneg v ločeni posodi in jih s spatulo primešaj k rumenjakovi zmesi.
- Biskvit zlij v tortni pekač s premerom 20 cm, ki mu dno pokriješ s peki papirjem.
- Biskvit peci 8-10 minut na 180 °C. Da je res pečen, pa preveri z zobotrebcem – pri vbodu v biskvit se ne sme nanj nič prijeti.
Priprava modela:
- Pograbi skledo in jo po notranji strani obdaj s prozorno folijo za živila.
Ledeno jedro:
- Vsako vrečko ledenega deserta stresi v mešanico 100 ml sladke smetane in 100 ml mleka.
- Električno miksaj 3 minute, nato zmes vlij v skledo.
- Postopek ponovi še za ostala ledena deserta.
- Na vrh položi biskvit in ga nežno potlači in poravnaj.
- Skledo postavi v zamrzovalnik za vsaj 4 ure.
Meringa:
- V posodo stresi 6 beljakov in dodaj žličko limonovega soka.
- Z električnim mešalnikom beljake stepaj do mehkih vrhov, nato k njim postopoma vsuvaj sladkor, da dobiš svetlečo in čvrsto meringo.
- Če posodo obrneš na glavo, mora meringa ostati v njej.
Gradnja in ‘peka’ Aljaske:
- Skledo s sladoledom zvrni na glavo, nato z njega odlušči folijo za živila.
- Sladoled s spatulo premaži z meringo, pri tem pa poskrbi, da ušpičiš veliko špičk.
- Pograbi brener in z njim med podivjanim krohotanjem zapeči meringo in vršičke.