Orada, pečena v soli
Izgovori naj se gredo solit! Čas je za nizkokalorično kosilo.
Dejstvo je, da so sveže ribe premalokrat na naših jedilnikih. Največkrat naletiva na izgovor, da je priprava težka, samo uživanje pa oteženo zaradi prebiranja koščic.
Ne jamraj, temveč pograbi ribo z velikimi koščicami, kot sta orada in šarg, in jo speci v kupu soli. Rezultat bo perfektno pečena in sočna riba, katere meso bo kar samo padlo s kosti.
Tako pripravljena ribica je izvrstna za poletne dni, saj je hranljiva in vsebuje le malo kalorij.
Pozabi na praženje na olju ali ubadanje z žarom. Naj pečica naredi svoje!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Sestavine:
2 kg grobe soli
1 kg ribe
1 limona
rožmarin
Postopek
Odskakljaj v ribarnico in si kupi ogromno očiščeno orado ali šarga. Seveda lahko v soli spečeš tudi kako drugo ribo, a sta ti dve bolj enostavni za razrez zaradi velikih kosti.
- V trebušno votlino stlači vejico ali dve rožmarina in rezine limone. Poskušaj jo čim bolj zapreti, da vanjo ne bo vdrla sol.
- Grobo sol pomešaj z nekaj žlicami vode, da se prične sprijemati.
- Svoji ribi pripravi na pekaču posteljico iz soli in jo položi nanjo. Zasuj jo s preostalo soljo. Niti ena plavutka ne sme štrleti ven!
Pri peki ribe v soli se vedno drži pravila: 1 ura peke na 1 kg očiščene ribe. Čas peke tako prilagodi zajetnosti ribe, odvija pa se pri 180 ºC.
Med čakanjem na ribo se lahko mirno predaš počitniškim aktivnostim, kot sta zabušavanje in lenarjenje.
Ko je peke konec, moraš ribo najprej rešiti iz njenega slanega sarkofaga. Sol se med peko zaradi vlage zlepi v trdo kupolo. Z nožem jo razbij in po kosih previdno vzemi z ribe.
Z ribe potegni še kožo in na voljo ti je odlično in sočno meso.
Pazi, da se ti sol ne usuje na meso in mu s tem uniči okus.
Zasoljeni tek!
Jaz kombiniram grobo in fino sol ker ko se zmoči je masa bolj pocasta in je lažje obložiti ribo
Džangir,
super, hvala za nasvet 🙂