Motovilec z jabolki in panceto
Za take okuse se spodobi malce motoviliti
Motovilec spada med najine najljubše osnove za solate, še posebej, kadar je spajdašen s kuhanim jajcem. Njegova uporaba pa nikakor ne bi smela biti monotona, saj je izjemna podlaga tudi drznim in pisanim okusom, kot jih je moč najti v tej različici.
Jabolka poskrbijo za teksturni kontrast in svežino, aromatična stebelna zelena brzda sladkobo jabolk in preliva, hrustljava panceta pa čisto obnori brbončice, ko naletijo nanjo.
Glede na okuse in teksture z vseh vetrov, pa je za preliv tele solate dovolj že (skoraj) klasični vinaigrette.
Tale solata se odlično prileže bučnemu mac and cheese!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Solata:
100 g motovilca
1 rdeče jabolko
100 g narezane dimljene pancete
pol stebla zelene
Solatni preliv:
pol žlice gorčice
3 žlice jabolčnega kisa
4 žlice olja
1 žlica majoneze
1 žlička medu
sol
poper
Postopek
Solatni preliv:
- Vse sestavine za preliv spravimo v isto posodico in jih z metlico intenzivno mlatimo, da dobimo gladko emulzijo.
- Preliv dosolimo ali dopopramo po okusu.
Solata:
- Rezine pancete popečemo z obeh strani v ponvi nad srednjim-visokim ognjem.
- Jabolko razčetverimo. Iz vsake jabolčne četrtine izrežemo peščišče, nato jo počez narežemo na tanke rezine.
- Stebelno zeleno operemo in jo narežemo na zelo tanke rezine.
- Motovilec operemo in osušimo, nato ga razporedimo po pladnju ali večjem krožniku.
- Po njem potresemo rezine zelene in jabolka ter popečeno panceto.
- Na koncu po solati prelijemo še njen preliv.