Mlečni amarant z jabolkom, cimetom, vanilijo in orehi
Indijanska poslastica
Howgh! Danes gostiva dva prav posebna kuharja – Polni Pisker in Obrabljena Kuhalnica sta indijanski par, v južni Ameriki dobro znan po kulinaričnih dobrotah.
S perujskih Andov sta eksotična prišleka v naše kraje prispela s polnimi naročji zares izjemnega amaranta, katerega nameravata skuhati v mleku v družbi cimeta, jabolka, vanilije ter orehov.
Zagrabi pero in si skrbno zapisuj korake priprave tega šamanskega sladkega zaklada!
Da postaviš dva kremasta vigvama, potrebuješ:
1 skodelico (200 ml) mleka (kravjega, mandljevega, sojinega, …)
1 skodelico (200 ml) vode
1 skodelico (200 ml) amaranta
2 jabolki
2 pesti orehov
strok vanilije
cimet
naravno sladilo SugarSweet ali sladkor
V kotel nad obrednim ognjem vlij mleko in vodo, nato pa iz stroka vanilije postrgaj semena in jih skupaj s strokom vrzi v kotel.
Ko v kotlu zavre, mleku dodaj amarant, nato pa ga na zmernem ognju kuhaj 30-35 minut. Amaranta naj bo točno za polovico tekočine (razmerje 1:2), za natančen čas kuhanja pa se posvetuj z embalažo ali lokalnim Indijancem.
Po 15 minutah kuhe, brbotajoči mešanici dodaj eno ribano jabolko in začimbno skrivnost, ki jo je najinima gostoma zaupal poglavar njunega plemena – Neustavljivi Nož: v kotel frcni za čajno žličko cimeta, sladkaj pa po okusu.
Po nadaljnih 15-20 minutah odstrani vanilijev strok in kuha amaranta je končana.
V dve skodeli nežno nakupčkaj mlečni amarant, nato pa vanj porini na kocke narezano jabolko in potresi s pestjo orehov.
Čez nastalo jed zelo previdno posuj še malo cimeta, pri tem pa pazi, da ti perjanica ne pade v skodelo.
Olala…eden izmed boljših obrokov. Nedvomno. Same dobre lastnosti in super za telo.
In kombinacija z orehi ali kakšnimi drugimi oreščki. TRGA!
to zgleda svetovno 💖👌
bi se dalo narediti kak soroden recept, ampak s pečenjem v pečici, kot npr. pečena prosena kaša 😊