Lignji iz ponvice s cvetačnim pirejem
Danes bo za zabavo poskrbel ansambel kalamarov
Da je lahko jed odličnega okusa, kalorično pa pohvalno skromna, dokazuje duo nežno mehkih lignjev in kremnega cvetačnega pireja.
Marsikdo ima v svoji zbirki kulinaričnih katastrof verjetno tudi kak pripetljaj z lignji. Simpatični mehkužci se znajo namreč hitro spremeniti v obupno žvečljive gumijaste obročke, primerne le še za spenjanje las.
Midva jih ukrotiva kar z uporabo tehnike “stir-fry” – manjšo količino lignjev vrževa na zelo vroče olje v vok ali ponev in jih na hitro popečeva. Na tak način lignji ne izgubijo vode, zaradi česar so vsakič izjemno mehki in nežni. Pomembno vlogo pri okusu pa igra tržaška omaka, ki se zabavi v ponvi pridruži tik pred koncem.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Kremni pire vsebuje:
Srednja glava cvetače
1 žlica kremnega sira
Sol
Poper
muškatni orešček
V tržaško omako spada:
česen
nasekljan peteršilj
oljčno olje
morska sol
Za nesramno mehke lignje potrebujemo:
400 g očiščenih patagonskih lignjev
oljčno olje
Postopek
Cvetačni pire:
- Cvetačo nareži na majhne cvetke, ki jih zalučaš v pisker in zaliješ z vodo. Segrej do vretja in kuhaj, dokler se ne zmehčajo do te mere, da jih nož z lahkoto prereže.
- Cvetačo temeljito odcedi in jo s paličnim mešalnikom spasiraj skupaj s kremnim sirom, muškatnim oreščkom, soljo in poprom.
Tržaška omaka:
Tole je čista klasika, ki jo vsak pripravi po svoje.
- Česen na drobno nasekljaj, ravno tako peteršilj. Zmešaj ju in razveseli s tolikšno količino kvalitetnega oljčnega olja, da postane omaka tekoča.
- V omako frcni ščepec ali dva morske soli, odvisno od količine omake.
Lignji iz ponvice:
- Očiščene lignje operi in nareži na kolutke, lovke pa pusti cele. Temeljito jih osuši s papirnato brisačo.
- Večjo ponev na najvišji moči pošteno segrej in vanjo vlij dve žlici oljčnega olja.
- V ponev vrzi polovico lignjev, ki jih nato vsake toliko premešaš.
- Po slabih dveh minutah bodo kalamarčki pričeli prešerno pokati, kar nakazuje, da so že skoraj nared.
- V ponev deni dve žlici tržaške omake, nakar jo odstaviš z ognja. Lignje nekajkrat strastno premešaj v omaki in ko česen zadiši, jih brž stresi v začasno posodo. Če čakaš predolgo, se ti bo česen prismodil in zagrenil celo sceno.
- Postopek ponovi še z drugo polovico lignjev.
Nikar ne čakaj, da se lignji shladijo, temveč jih skupaj s cvetačnim pirejem vrzi v ponvico ali na krožnik. Pokapljaj s tržaško omako, nato pa divje plani nad njih!
Lignjast tek!