Krompirjeva solata s fižolom in bučnim oljem
Sestanek starih znancev v novi skledi
Če vprašaš naključno gospodinjo o napotkih za njeno krompirjevo solato, ti našteje tri bistvene: samo krompir in čebula, pa nič drugega; marinado za krompir pripravi z reduciranjem juhe; buhnedej, da uporabiš kako drugo olje od sončničnega – že oljčno je premočnega okusa!
No, tale jesenska krompirjeva solata gladko prekrši vsa našteta pravila. Vsebuje obilico bučnega olja, ki je bogatega okusa, preliv je pa enostaven in ne potrebuje nikakršne kuhe ali juhe. Ali se krompir dobro razume s fižolom, pa lahko povprašamo kar Matevža.
Tako drzno solato lahko mirne volje postavimo ob bok cvrtju izrazitejših okusov, kot so AJDOVI KANELONI S ŠAMPINJONI
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Solata:
800 g srednje velikega krompirja
1 konzerva rjavega fižola
1 srednja čebula
1 žlička soli
Preliv:
70 ml bučnega olja
100 ml jabolčnega kisa
1 zvrhana žlička gorčice
sol
poper
Postopek
Priprava krompirja:
- Krompir splaknemo in očistimo nečistoč.
- Stresemo ga v lonec in dodamo žličko soli.
- Pisker pristavimo nad šporget, krompir pa ob skuhamo ob rahlem brbotanju.
- Krompir je kuhan, ko lahko vanj z lahkoto zapičimo vilice.
- Krompir stresemo v cedilo in ga pustimo, da voda z njega odpari in se toliko ohladi, da ga lahko držimo brez hujših bolečin.
Preliv:
- V posodico vlijemo bučno olje, jabolčni kis in čmoknemo zenf.
- Dodamo ščepec popra in dva poštena ščepca soli.
- Preliv intenzivno zmešamo z metlico, da dobimo homogeno emulzijo.
Solata:
- Še topel krompir olupimo v skledo in ga narežemo na enako debele rezine.
- Čebulo olupimo in prepolovimo, nato pa narežemo na res tanke rezine.
- H krompirju dodamo narezano čebulo in odcejen fižol ter ga prelijemo s prelivom.
- Vse skupaj previdno premešamo s kuhalnico, da krompirja ne zmečkamo ali razdrobimo.
- Naslednjih 10 minut solato nekajkrat pomešamo, nato jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi.