Krhke orehove potičke
Naj ostanejo naša sladka skrivnost
Če bi vsi vedeli, kako enostavno je pripraviti te nesramno krhke in okusne potičke, potem bi se povsod kotalile. Skrivnost njihove priprave zato zaupava le tebi, a glej, da ne zašpecaš naprej!
Kupček krhkih potičk morda izgleda velik, a v pravi družbi hitro skopni 🙂
Med skrivne sestavine tega recepta spada cel seznam Dr. Oetker izdelkov.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Krhko testo:
350 g moke
180 g masla
130 g kisle smetane
2 vrečki Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
50 g sladkorja
0,5 žličke Dr. Oetker pecilnega praška
Nadev:
250 g mletih orehov
50 g sladkorja
1 vrečka Dr. Oetker vanilijevega sladkorja
50 g slivove marmelade
150 ml sladke smetane
1 žlička Dr. Oetker rumove arome
1 žlica Dr. Oetker kakava za kolače
0,5 žličke mletega cimeta
Postopek
Video
Pripravo si lahko ogledaš tudi v pričujočem videu:
Krhko testo:
- 180 g zmehčanega masla zasuj s 50 g sladkorja in 2 vrečkama vanilijevega sladkorja.
- Z električnim mešalnikom penasto zmiksaj.
- Dodaj 130 g kisle smetane in premešaj.
- V drugi posodi zmešaj 350 g moke in 0,5 žličke pecilnega praška.
- Moko vsuj k mokrim sestavinam in premešaj s kuhalnico.
- Testo oblikuj v kepo, ki jo nato zaviješ v prozorno folijo za živila in malce potlačiš.
- Testo postavi v hladilnik za 30 minut.
Nadev:
- V posodo stresi 250 g mletih orehov in jih popari s 150 ml vrele sladke smetane ter premešaj.
- Dodaj 50 g sladkorja, 1 vrečko vanilijevega sladkorja, 50 g slivove marmelade, 1 žličko rumove arome, 1 žlico kakava in pol žličke mletega cimeta.
- Vse skupaj dobro premešaj, da dobiš mazav nadev.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 ºC.
- Testo razpolovi, vsako polovico pa razvaljaj do debeline približno 5 mm.
- Iz obeh razvaljanih test izreži pravokotnik z merami približno 20 x 25 cm. Ostanke združi in razvaljaj v pravokotnik s podobnimi merami.
- Površino vsakega pravokotnika premaži z nadevom, nato pa ga enakomerno zvij.
- Vse tri zrolane kače zberi na pekaču, prekritem s papirjem za peko.
- Postavi jih v hladilnik za eno uro.
- Zvitke nareži na približno 3 cm široke potičke in jih razporedi po pekaču, da se ne dotikajo.
- Potičke peci 20-25 minut pri 180 ºC.
- Ko se ohladijo, jih potresi s sladkim prahom.
Živjo.
Mene pa zanima, ali lahko zamenjam slivovo marmelado v receptu https://midvakuhava.si/krhke-orehove-poticke/ za mogoče gozne borovnice ali marelično? Zanima me tudi, ali je boljše dati moko tip 400 ali tip 500? Ali je možno potičke zamrniti, so potem ok?
Hvala za vse recepte in srečno 2023.
Nataša
Lahko zamenjate! Moko pa midva vedno uporabiva tip 500z potičke se brez problema lahko zamrznejo.
Lp, Midva