Juha iz rdeče leče
Zelenjavni zaklad
Midva sva usekana na župe, saj gre za prave vrelce okusa! Tale iz rdeče leče je še posebej slastna – po prvi žlici te povsem zasvoji.
Zaradi kopice zelenjave je polna vitaminov in mineralov, kar je nalašč za zimsko hripava grla in smrkav nos.
Za ekstra kremnost pa poskrbi stepena kisla smetana – nesramno enostavna skrivnost finih restavracij v krožniku domače župe 🙂
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept
Juha:
250 g rdeče leče
2 korenčka
3 stebla zelene
1 čebula
3 stroki česna
4 listi ohrovta
400 g paradižnikovih koščkov
1200 ml zelenjavne jušne osnove
4 žlice oljčnega olja
1 žlička timijana
2 lovorjeva lista
0,5 žličke soli
1 žlička popra
0,5 soka limone
Stepena kisla smetana:
250 g kisle smetane
Naročnik recepta je Mercator, s klikom na sestavino pa odsurfaš v njihovo spletno trgovino.
Postopek
Juha:
- Čebulo, česen in zeleno na drobno nasekljaj, korenček pa nareži na majhne kocke.
- Večji pisker pristavi na srednji ogenj in vanj vlij 4 žlice oljčnega olja.
- V kastrolo stresi čebulo in jo praži, da prične ob robovih rjaveti.
- Dodaj zeleno, česen, korenček in timijan. Praži 10 minut, vmes pa vsake toliko premešaj.
- V lonec stresi paradižnikove koščke in zlij jušno osnovo.
- Lečo stresi v cedilo in jo speri pod tekočo vodo. Stresi jo v lonec, ogenj pa povečaj, da juha zavre.
- Ogenj zmanjšaj, da župa brbota ter dodaj sol, poper in lovorjeva lista.
- Juho kuhaj 15 minut, nato pa dodaj oprane in na majhne kvadratke narezane liste ohrovta.
- Po dodatnih 20 minutah kuhe je juha nared!
- Nikar ne pozabi na sok limone, ki juho prelevi v pravo poslastico okusov.
Stepena kisla smetana:
- Priprava premlatene kisle smetane je nadvse preprosta: stresi jo v posodo in jo z električnim mešalnikom klofaj 15 minut, da popeni.
To je to! V krožnik zlij šeflo župe, dodaj kepo stepene kisle smetane in z žlico v roki uživaj ob uživanju slastne juhe.
Ne pozabi, več o najinih kulinaričnih podvigih si lahko ogledaš na Tjašinem Instagram profilu: KLIK!