Hobotnica kot pod peko
Ne izpusti te iz svojih okusnih lovk
Obožujeva poletje in jedi, ki pridejo z njim, kar pa ne pomeni, da jih lahko uživamo le takrat. Hobotnica kot izpod peke je slasten dokaz za to!
Ko sva prvič zagrizla v hobotnico izpod peke, se naju je oprijela z vsemi osmimi lovkami in naju ni pustila na miru, dokler je nisva pripravila v domači pečici.
Kot drugih mehkužcev, se tudi hobotnice drži sloves, da lahko v napačno pripravljeni jedi postane grozljivka s teksturo radirke, zaradi česar redkeje najde mesto na običajni nedeljski mizi.
Da bi hobotničino meso zmehčali, so se ribiči največkrat poslužili surovega nasilja in z njimi udrihali ob skale. Sicer je fizični obračun uspešen pri mehčanju hobotnice, a do enakega rezultata pridemo s preprostim trikom – pred pripravo hobotnico zamrznemo. Nizke temperature na strukturo njenega tkiva delujejo ravno tako, kot da bi jo pošteno premikastili.
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na Tjašinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi ji in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Recept je nastal za revijo Odprta kuhinja.
Recept
Sestavine:
1 zamrznjena očiščena hobotnica (cca. 1,2 kg)
1 kg krompirja
300 g korenja
2 čebuli
1 manjši koromač
3 stroki česna
1 dl oljčnega olja
1 dl suhega belega vina, npr. chardonnay
sol
poper
Zelenjava:
- Če uporabimo mladi krompir, ga ne lupimo, temveč le splaknemo in oščetkamo. Narežemo ga na večje kose.
- Korenje, čebulo in koromač olupimo in narežemo na večje kose.
- Stroke česna olupimo in jih stremo.
- Vso narezano zelenjavo zmešamo v posodi z 1 dl oljčnega olja, 3 ščepci soli in 3 ščepci popra.
Postopek:
- Zamrznjeno očiščeno hobotnico odtajamo in jo splaknemo pod tekočo vodo.
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Litoželezno posodo postavimo na visok ogenj in vanjo postavimo hobotnico.
- Kuhamo jo cca 10 minut, vmes pa jo enkrat obrnemo.
- Hobotnica bo med kuho izpustila veliko vode, kar tudi želimo.
- Hobotnico vzamemo iz posode in jo narežemo – odrežemo ji glavo tik nad vrhom lovk, ostalo pa narežemo na štiri dele, da dobimo pare lovk.
- Glavo narežemo kot lignje – na kolobarje. Morebitne ostanke, kot so oči ali kljun, zavržemo.
- Če je tekočine v posodi preveč, jo malce zreduciramo, nato vanjo stresemo zelenjavo.
- Na zelenjavo postavimo razrezano hobotnico, nato posodo pokrijemo in jo postavimo v segreto pečico.
- Pokrito pečemo 1 h 15 min, nato posodo odkrijemo, prilijemo 1 dl belega vina, pomešamo in pečemo še dodatnih 15-30 minut. Tako se bo tekočina zgostila, hobotnica pa zapekla.
- Ker lahko hobotnice vsebujejo različno količino vode, velja med peko večkrat preveriti, ali je v posodi dovolj tekočine in po potrebi zaliti s kozarcem belega vina.
Na krožnik nakupčkamo mehko zelenjavo, nanjo poveznemo par hobotničinih lovk ter jo okrancljamo s čimičuri omako. Zraven se prileže suho belo vino, kot je chardonnay.