Čokoladna torta z marelično marmelado
O njami!
Včasih prav paše v kuhinji dobro zavihati rokave, da se lahko potem konkretno posladkaš.
Taka je tudi tale čokoladna torta z marelično marmelado. Dan vnaprej pripravi zmes za kremo in celo marelično marmelado (ne skrbi, Dr. Oetker poskrbi, da je to mala malica), na dan peke pa le speci biskvit in vkup vrzi celo torto.
Gre za pravo klasiko – torto s tremi biskviti in čokoladnim ganachem.
Kos sočne čokoladne torte na krožniku odtehta vsako vloženo minutko, častna skavtska!
Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik recepta je Dr. Oetker.
Recept
Čokoladni biskvit:
6 jajc
80 g moke
40 g Dr. Oetker kakava za kolače
80 ml mleka
60 ml olja
100 g sladkorja
¼ žličke limoninega soka
Čokoladna krema:
350 ml sladke smetane za stepanje
300 g temne čokolade
3 žlice Dr. Oetker sladkega prahu
Marelična marmelada z vanilijo:
1 kg izkoščičenih zrelih sladkih marelic
1 vrečka Dr. Oetker Gelfix 4:1
1 tubica Dr. Oetker vanilijeve paste
250 g sladkorja
Za te količine sestavin potrebuješ pekač s premerom 20 cm. Če uporabljaš pekač drugačne velikosti ali oblike, lahko sestavine preračunaš s priročnim Tortopretvornikom.
Postopek
Marelična marmelada z vanilijo:
- Marelice speri in jih razpolovi ter odstrani koščice, nato jih nareži na kocke. Očiščenih marelic potrebuješ 1 kg.
- Gelfix zmešaj z dvema žlicama sladkorja, nato ga stresi v pisker z marelicami.
- Segrevaj jih na visokem ognju, da zavrejo, nato jih s paličnim mešalnikom fino spasiraj.
- Dodaj 250 g sladkorja, in eno tubico vanilijeve paste, nato kuhaj še 3 minute.
- Še vročo marmelado natoči v sterilizirane kozarce, nato jih pokrij s krpo in pusti en dan na kuhinjskem pultu.
Čokoladna krema:
- V kozico zlij 350 ml sladke smetane in jo zavri.
- V posodo nalomi 300 g temne čokolade in stresi 3 žlice sladkega prahu, nato vse skupaj prelij z vrelo smetano.
- Mešaj, da se čokolada povsem stopi, nato posodo pokrij in jo postavi v hladilnik do naslednjega dne.
Čokoladni biskvit:
- Naslednji dan se najprej loti priprave biskvita.
- Pečico nažgi na 160 ºC.
- Ubij 6 jajc in loči beljake od rumenjakov.
- Beljake pošpricaj s četrt žličke limoninega soka in jih stepi v čvrst sneg.
- K rumenjakom stresi 100 g sladkorja in jih vsaj 6 minut stepaj, da dobiš gosto svetlorumeno peno.
- K stepenim rumenjakom primešaj 60 ml olja in 80 ml mleka.
- V ločeni posodi zmešaj 80 g moke in 40 g kakava.
- Suhe sestavine električno primešaj k mokrim, na koncu pa s spatulo nežno vmešaj še sneg iz beljakov.
- Pripravi model za peko – na dno okroglega pekača s snemljivim obodom vpni peki papir.
- V model nanesi biskvitno zmes in jo poravnaj.
- Biskvit peci 30–40 minut pri 160 ºC.
- Pečenost biskvita preveri z zobotrebcem, ki mora po vbodu ostati suh.
Tortogradnja:
- Pripravi tortni model – tortni obroč postavi na tortno podlago in ga nastavi na premer 20 cm. Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo.
- Ohlajen biskvit prereži na tri enako debele diske.
- Ohlajeno čokoladno zmes električno prebutaj v čvrsto kremo.
- Na dno modela postavi prvi biskvit in ga namoči z 8-10 žlicami mleka.
- Premaži ga z nekaj žlicami marmelade, nato nanj z dresirno vrečko nabrizgaj polovico kreme in jo poravnaj.
- Na vrsti sta zopet namočen biskvit in marmelada, sledi pa jima še druga polovica kreme.
- Poravnaj jo in gradnjo zaenkrat zaključi s tretjim biskvitom.
- Torto postavi v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa kar do naslednjega dne.
Okrasitev in postrežba:
- Midva sva torto okrasila z rozetami iz stepene smetane in kakava, krhlji breskev in nastrgano čokolado.
- Kot drži za vse čokoladne torte, tudi to pred postrežbo postavi iz hladilnika za 15-20 minut.