Cimetov venec
Še polnih 24 dni do božiča!
Kot veleva božična tradicija, pripada uvod v adventno odpiranje receptov okroglemu vencu. Letos je božičkova kompanija v pozdrav predte prikotalila mehek in aromatičen cimetov venec.
Puhasto testo vsebuje:
520 g moke
2 jajc
2 dcl mleka
50 g masla
1 vrečka suhega kvasa
80 g sladkorja
1 ščepec soli
V slastnem prazničnem polnilu se skriva:
200 g rjavega sladkorja
150 g masla
2 zvrhani žlički mletega cimeta
Postopek:
Za testo pripravi kvasni nastavek – toplo mleko zmešaj z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakaj, da se zmešnjava dvigne. Dobljeni kvasni nastavek zmešaj z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo.
Mešanico sestavin zgneti v testo, ki naj vzhaja okroglo uro.
Ko je testo že pošteno naraslo, ga enakomerno razvaljaj na pravokotnik debeline 5 mm, pri tem pa si brundaj božične viže.
Maslo sobne temperature zmešaš z rjavim sladkorjem in cimetom, dobljen zdriz pa premažeš po testu.
Testo zvij v dolgo in tanko rulado, ki jo nato podolgem razpoloviš. Dobljeni polovici spleteš v kito, oba konca pa naj se srečata. S tem dobiš simpatičen venček, ki ga vržeš na pekač, prekrit s papirjem za peko.
Venec naj se peče 25-30 minut pri prijetnih 180 ºC. Omamne vonjave, ki se širijo po domu, običajno privabijo celo krdelo požrešnežev, zato se oboroži s kuhalnicami in svojo kuhinjsko utrdbo pogumno brani.
Še topel venček razreži in ga razdeli med družino in prijatelje. Božična kulinarična sezona je odprta!
Venčkast tek!
Živijo.
Sem bolj začetnica pri teh stvareh, in ne razumem ravno, kako dobimo tako obliko venčka. Kje testo razpolovimo in kako spletemo tako obliko?
Hvala za odgovor.
Lp,
Sara
Pozdravljena Sara!
Sva dodala slike postopka v recept. Lp, Midva:)
Zivjo, sem poskusila narediti pa mi je maslo teklo kot noro… Kaj sem po vajinem mnenju naredila narobe? Lp, Sabina