Bagels a la presta
Skorjica deluks!
Se ti lušta tiste prave, slane, zlato rjave bavarske prestice, ki jo moraš obvezno poplakniti s pivom?
Potem zavihaj rokave, zvij testo v bagel, ga potunkaj v bazično kopel in ga speci. Za nagrado dobiš puhasto in mehko jedro, obdano s sijočim in zlatorjavim oklepom hrustljave in rahlo žvečljive skorjice.
S solnim cvetom posuti bagelsi so poslastica že v solo varianti, odlično pa se ujamejo z raznolikimi namazi, mesninami ali dimljeno ribo.




Še več takih in drugačnih slastnih receptov si lahko ogledaš na najinem simpatičnem Instagram profilu TUKAJ. Sledi nama in bodi na tekočem, kako ga kulinarično biksava.
Naročnik oglasa: Dr. Oetker d.o.o.
Recept
Testo:
500 g gladke moke
7 g Dr. Oetker suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
300 ml mlačne vode
30 g olja
Kopel s sodo:
1 liter vode
2 žlici sode bikarbone
Za posip:
Solni cvet
Postopek
Testo:
- V posodi zmešaj moko, suhi kvas, sladkor, sol, mlačno vodo in olje.
- Vse skupaj zgneti v gladko in prožno testo.
- Testo pusti v pokriti posodi na toplem približno 1 uro, da lepo vzhaja in se podvoji.
Oblikovanje in peka:
- Vzhajano testo razdeli na enake kose (npr. 8–10).
- Vsak kos z valjarjem razvaljaj v dolg ozek trak.
- Na vsak konec traku postavi dlani in ga posvaljkaj v nasprotnih smereh – tako se bo trak zavil okoli svoje osi.
- Oba konca smotanega testa stisni skupaj, da dobiš obroč za bagel.
- Tako pripravljene kruhke pokrij in pusti vzhajati 30 minut.
- V večjem loncu zavri 1 liter vode. Ko voda vre, previdno dodaj 2 žlici sode bikarbone. Pazi, ker lahko vse skupaj močno popeni!
- Vsak oblikovan kos testa potopi v vrelo kopel za 20–30 sekund.
- S penovko jih poberi iz vode, pusti, da odvečna voda odteče, in jih zberi na pripravljenem pekaču.
- Dokler so bagels še mokri in lepljivi od kopeli, jih takoj posuj s solnim cvetom.
- Pekač postavi v vročo pečico in jih peci približno 15 minut pri 200–220 °C, oziroma dokler ne dobijo tiste pravo svetlečo temnorjavo barvo.











