Limonine tortice

Mali sladko-kisli nasmeški

 

Naslednja sladica v repertoarju nizkokaloričnih grižljajev je limonina tortica. Dvoplastna temno-svetla, hrustljavo-kremna in sladko-kisla sladica te bo očarala s svojimi kontrasti.

pie pops-4
10 zvrnjenih tortic vsebuje:
100 ml kondenziranega mleka
175 g Philadelphia sirčka s 3% maščobe
200 ml sladke smetane
140 g polnozrnatih piškotov (midva sva uporabila ovsene piškote s sezamom)
60 g masla
SugarSweet ali sladkor
2 limoni

Potrebuješ še silikonske modelčke za muffine

pie pops

Limona je vsestransko uporaben sadež. Je vir vitamnov, še posebej vitamina C, saj z 1 dl limoninega soka pokriješ 71% dnevnih potreb po temu vitaminu. Limonina lupinica ima izrazit okus po citrusih in se uporablja v najrazličnejših jedeh v mnogih kuhinjah sveta. Z limoninim sokom pokapljaj narezan avokado, banano ali jabolko, da preprečiš rjavo obarvanost.
Limonin sok je tudi odlično čistilo in razkužilo. Na primer, leseno desko za rezanje zdrgni z limoninim sokom, da jo dezinfeciraš in odstraniš neprijeten vonj.

V eni posodi čisto zmešaj sirček Philadelphia, kondenzirano mleko ter sok in ribano lupinico pol limone. Sladkaj po okusu, najinim brbončicam sta ustrezali dve žlički SugarSweet 1:2.
V drugi posodi namlati smetano do čvrstega in jo s spatulo nežno vmešaj k zmesi.

pie pops-7
Morebitne frustracije znesi nad nič hudega slutečimi piškoti in jih zdrobi v drobtine. Prelij jih s 40 g stopljenega masla in premešaj.

pie pops-2
Zaženi izdelovalnico tort in prični z vlivanjem limonine kreme v silikonske modelčke. Napolni jih skoraj do roba, nato po vrhu potresi drobljene piškote.

Napolnjene modelčke postavi v zamrzovalnik za 2 uri.

pie pops-8
Ko nastopi njihov trenutek, tortice vzemi iz kuhinjske Antarktike in jim sleci silikonski plašček.

pie pops-9
Pri serviranju imaš dve možnosti: ali jih postrežeš zamrznjene, ko imajo okus in teksturo kot limonin sladoled, ali pa jih pustiš 30-45 minut na sobni temperaturi ter jih pomlatiš kremne in puhaste.

pie pops-3
Posamezna tortica vsebuje le 140 kcal.
Zatorej se, ko zagrizeš vanjo, morebiten kisel nasmešek urno preoblikuje v polnopravno režanje.

pie pops-5
Lahek tek!

7 comments

  1. Darja says:

    Zdravo. Imam eno vprašanje. Kakšno je kondenzirano mleko? Ali pride “krema” dovolj trda, če ne daš nič želatine? Ne bi tortic postregla kot zmrznjenih ampak samo dobro ohlajene. Lp

    • midva says:

      Zdravo Darja. Kondenzirano mleko je zgoščeno navadno mleko in je bolj goste in kremaste teksture.Dobi se ga najcenje v Lidlu, imajo pa ga tudi v večjih trgovinah. Če ga nikjer ne najdeš, lahko tako mleko pripraviš doma, vendar ti bo vzelo malo več časa.Ne, želatina ni potrebna, vendar moraš tortice vseeno dati v hladilno skrinjo, da se primerno strdijo, da jih lahko lepo in brez problema vzameš ven iz modelčkov. Nato jih lahko pustiš na sobni temperaturi 30- 45 minut in tako bodo prišle puhaste in nežno kremaste.

  2. Saša says:

    Pozdravljeni!

    Tole sladico že dolgo gledam da bi jo pripravila. Zdaj sem sem zbrala pogum. 🙂
    Zanima pa me samo,ali lahko namesto Philadelphije sirčka dam kakšen drug sirček? Mascapone ali sveži sir?
    LP

    • midva says:

      Pozdravljena Saša! Kar pogumno, ne bo vam žal, saj so tortice res odlične:) Philadelphia sirček lahko brez problema zamenjate z Mascarpone sirčkom.

      Lp, Midva

Leave a Reply